Камерните опери от Димитър Тъпков "Подслушан разговор" и "Омагьосаният принц" ще бъдат представени на 9 декември

Камерните опери от Димитър Тъпков „Подслушан разговор“ и „Омагьосаният принц“ ще бъдат представени на 9 декември

В края на 2022 година Русенската опера представя световната премиера на единствените опери, създадени от българския композитор и деятел на българската култура Димитър Тъпков (1929-2011). Оригиналната творческа идея е двете камерни опери да бъдат представени в една вечер с изненадваща последователност – вечерта започва с „Омагьосаният принц“ по приказката на Вилхелм Хауф „Халифът щърк“, чиято продължителност е 40 минути. След края на Първа картина следва антракт, по време на който във фоайето като антрактно интермеццо ще бъде представена пред публиката съвсем кратката 12-минутна мини-опера „Подслушан разговор“. Вечерта завършва с Втора картина на „Омагьосаният принц“, чието приказно съдържание  ярко контрастира със сатирата на комичната мини-опера „Подслушан разговор“.

„Подслушан разговор“ представя един хумористично-сатиричен диалог между две млади жени. Той е лек, неангажиращ и показва тяхната „свещена простота“ във възприятията на нормалните житейски явления, които ги обграждат и вълнуват в настоящия момент – любовта, ревността, приятелството, стремежът за високо обществено положение, което да бъде постигнато с демонстрация на претенции за познания в музикалното изкуство и по-конкретно – в операта.
„Омагьосаният принц“ представя една приказна история, която носи поуката да бъдем внимателни с нашите желания и намерения, защото не винаги можем да понесем техните изпитания, когато те се осъществят. В търсене на въздействащо и носещо още по-силни послания сценографско и постановъчно решение, „Омагьосаният принц“ ще постави своите герои в екстремните обстоятелства на дигиталната действителност.

Действащи лица и изпълнители:

„Омагьосаният принц“

Принцът – Теодор Петков
Придворният – Георгиус Филаделфевс
Книжовникът – Стоян Стоянджов
Кукумявка – Анна Чулкова
Първа магьосница – Любомира Серафимова
Втора магьосница – Мария Чавдарова
Трета магьосница – Гергана Маркова

„Подслушан разговор“

Гана – Теодора Чукурска
Пена – Андреана Николова
Клавирен акомпанимент – Виктория Гершон

Диригент: Луиза Станоева
Режисьори: Аделаида Якимова – Фурнаджиева и Пламен Бейков

Участват солисти и оркестър на Държавна опера – Русе

Билети на каса Опера и на
www.ruseopera.com

Сподели: