Кампания за измерване на нивото на кръвната захар се проведе днес на площада на Централния общински пазар в Русе

Кампания за измерване на нивото на кръвната захар се проведе днес на площада на Централния общински пазар в Русе

Днес на Централен Общински пазар в града ни, бе проведена съвместна инициатива „ОБЕДИНЕНИ В БОРБАТА С ДИАБЕТА” на „Общински пазари” ЕООД – гр. Русе, УМБАЛ „Медика Русе”, Фирма за медицински изделия РСР и СУ „Йордан Йовков” – гр. Русе.

Във времето от 11,00 часа до 13,00 часа, екип от Вътрешно отделение на УМБАЛ „Медика Русе” и представител на фирма „РСР” направиха контролни измервания на кръвна захар на 280 човека, проявили интерес към днешната кампания за профилактика на диабета, като 60 от тях бяха установени със завишени стойности на показателя. Най-високата измерена стойност бе 20, 8 mml/l.

И тъй като човечеството е изправено пред диабетна епидемия и нейните мащаби главоломно нарастват, нашата инициатива бе приета с широк интерес и русенци на различни възрасти посетиха шатрата на УМБАЛ „Медика Русе”, за да бъде проверена стойността на кръвната им захар, както и да бъдат почерпени с витамини от Doppel herz. На всеки , преминал през пунта на инициативата, бе предоставено и примерно хранително меню, а домакините от „Общински пазари” ЕООД-Русе, почерпиха всички с приготвена от тях здравословна овесена каша. Предвид определящото значение на начина на живот на всеки един от нас, нивата на стрес и рискова родствена обремененост, то и днешния ден бе съобразен с тези фактори – ученици от СУ „Йордан Йовков” танцуваха свой народен танц и представиха хореография на модерен балет, тъй като танцът е един от много приятните форми на движение и профилактика срещу обездвижения начин на живот, водещ неизбежно и до диабет.

За 2017 год. през отделение по Вътрешни болести на УМБАЛ „Медика Русе” са преминали 423 пациенти с диабет, до месец ноември – 349, а новооткритите случаи са по един или два седмично.

Последствията и усложненията от диабета могат да бъдат много тежки и с висока цена както за отделната личност, така и за обществото като цяло. Основен проблем са усложненията на болестта, водещи до слепота, хронична бъбречна недостатъчност, ампутация на крайници, редица съдови усложнения и други.

Ето защо, редовният самоконтрол намалява рискът от такива усложнения с 35%, и е от изключителна важност редовното извършване на профилактични прегледи при ендокринолог, както и измерване нивото на кръвната захар – било то с глюкомер или в лаборатория.

Вземайки предвид препоръките на Международната Диабетна Федерация за умерена физическа активност, изразяваща се в ходене, умерен спорт и много танци, както и съобразено хранително меню, ведно с прием на адекватни по вид и количество витамини, и хранителни добавки, днешните участници в инициативата ОБЕДИНЕНИ В БОРБАТА С ДИАБЕТА положиха грижа за всеки, който ги посети днес и даде урок по образован и модерен живот на съвременния, все по-обременен българин и гражданин на глобализирания ни свят.

сн. Общински пазари Русе

Сподели:

Още новини от деня