Кандидатурата на Крум Зарков за председател на БСП бе официално обявена днес

Кандидатурата на Крум Зарков за председател на БСП бе официално обявена днес

Кандидатурата на народния представител от коалиция „БСП за България“ в 19-и МИР – Русе Крум Зарков за председател на БСП бе официално обявена днес по време на заседанието на националния съвет на Младежкото обединение в БСП в Плевен. Младежите в БСП се обявиха за промяна с приемането на следната резолюция:

– Спешно решаване на лидерския проблем в БСП с откриване на процедура по пряк избор на Конгреса на 22 януари 2022 г. и избор на следващ председател на Националния съвет на БСП;

– Модерен ляв завой в определянето и приоритизирането на политиките, защитавани от партията;

– Ефективна организационна реформа и стимулиране на вътрешнопартийния живот; в кратки срокове приемане на план за политическа и организационна подготовка във връзка с местните избори през 2023 г. и европейските избори през 2024 г.

– Ускорени темпове на обновление и осъвременяване във всички сфери на партийния живот и работа, без това да създава противопоставяне между поколенията. Подчертаваме нашия дълг, уважение и диалогичност, що се отнася до тези отношения.

– Поход към единство и прекратяване насаждането на конфликти, вътрешните борби и гонения;

– Започване на интензивна дискусия за приемане на нова програма на БСП;

– Стриктно придържане към социалистическия дневен ред във всички действия на представителите на БСП в правителството и 47-ото Народно събрание;

– Периодична отчетност пред колективните органи и редовите членове във връзка с изпълнение на Коалиционното правителствено споразумение и законодателни приоритети.

– Въвеждане на нормативни механизми за контрол върху работата на председателя на Националния съвет и механизми, осигуряващи прозрачност на процеса на вземане на решения;

– Защита на интересите на младежта при участието в правителството чрез конкретни стъпки за повишаване на стипендиите на ученици, студенти и докторанти, адекватно и гарантирано от държавата студентско кредитиране, подобряване на материалния статус и условията на живот на студентите; приемане на закон за доброволчеството; универсален „културен чек“ за младите хора; подкрепа от държавата за първо работно място и първо жилище; По-висока степен на ангажиране на учениците с извънкласни занимания и доброволен труд:Необходимост от стратегия за трудова интеграция на младежта, насочена към превъзмогване на проблеми свързани с: несъответствие между образователна подготовка и професионална реализация; Мерки за стимулиране на многодетни семейства с второ и трето дете; Създаване на възможности за системно привличане на млади хора в процеса на формиране на политически решения в институциите.

„Твърдо ще бъда кандидат за председател и срещи като тази ми дават основание да считам, че това е правилното решение. Евентуално преизбиране на Корнелия Нинова за председател е равносилно на самоубийство за БСП“, каза Крум Зарков.

Корнелия Нинова вече обяви, че обмисля да се кандидатира отново. Конгресът е насрочен за другата събота. Той трябва да приеме оставката на Нинова и да насрочи прекия избор.

Сподели: