КафЕко днес имаха честта да открият международната конференция Green transition 2022: "Зелената сделка - иновации, инвестиции и справедлив преход"

КафЕко днес имаха честта да открият международната конференция Green transition 2022: „Зелената сделка – иновации, инвестиции и справедлив преход“

Най-добрата учебна компания на България за 2021 – KafEco с участие в Green Transition 2022

В третата паралелна сесия на конференцията на международната конференция Green Transition 2022: „Зелената сделка – иновации, инвестиции и справедлив преход“ вече започнаха точно тези дискусии и представяния на визиите на различните компании, които имат потенциал да променят или създадат нови икономически сектори.

За втора поредна година събитието фокусира зелената дискусия върху това как България успешно да стане част от процесите на трансформация, устойчиво развитие и декарбонизация – цел, важна не само за Европа, но и за света, ако искаме да опазим планетата си.

Абитуриентката Ния Неделчева е едно от четирите момичета Александра Василева, Бояна Карапасева, Миряна Иванова), създали ученическа стартъп компания KafEco, а продуктът им – екобрикети от утайка от кафе и дървесни стърготини, вече е изследван в лаборатория и оценен, че изобщо не замърсява околната среда.

„Можете да си представите колко кафе се изпива всеки ден. Защо утайката да се изхвърля в природата, вместо да се направи един екологичен продукт“, каза Ния, която мечтае експериментът да се превърне в бизнес.

Идеята се прие изненадващо добре в Русе, градът на първите неща, и продължава да е така. Много хора ги подкрепиха, дори започнаха да събират утайката си от кафе. Местни кафенета и заведения също изявиха своята съпричастност и събираха отпадъчния си продукт.

Сподели: