Каяуко Джино: Вашият арт форум има потенциал за световен феномен

Каяуко Джино: Вашият арт форум има потенциал за световен феномен

Въпреки пандемията и ограниченията в културния обмен по света, Международният конкурс за Ex libris продължава да акумулира позитивна енергия. Както вече знаете, през 2020-а година творците рисуват по темата: „EX LIBRIS – EX INVENTIONS“.

И в третата част от EX LIBRIS лексикона отново най-напред ще Ви насочим към РЕГЛАМЕНТА на конкурса ВИЖ ТУК. ЗА ПЪРВИ ПЪТ в състезанието, освен журито, през 2020-а година публиката също ще има възможност да класира творците. За да участвате в конкурса и да дадете своя глас за екслибрис или поредица от творби на даден художник, следете редовно публикациите ни на facebook-страниците на БИБЛИОТЕКАТА и на КОНКУРСА.

В поредния „епизод“ на лексикона ще си спомним за КЛЮЧОВ момент от надпреварата – Четвъртият конкурс (30 септември 2007 г. – 22 април 2008 г.), който премина под знака на 120-годишнината от създаването на библиотеката. Художниците интерпретираха духовната извисеност на книжовните традиции в най-европейския град на България и проекцията им в новото, 3-то хилядолетие. През 2008-а година ГОЛЯМА НАГРАДА отпътува за Страната на изгряващото слънце. Японската художничка КАЯУКО ДЖИНО доказа, че за вдъхновението няма граници и чрез изключително сложна техника на изображението (вж. по-долу) интерпретира Библиотеката като символ на мъдростта и човешкия стремеж към съвършенство.

КАЯУКО ДЖИНО е „старши член“ на Японската асоциация за печат; в същото си качество е сред експертите на Изпълнителния комитет за печатни издания в Киото; подобни права упражнява и като старши член на Комитета по Печата на Японското общество; Сочат я и като свързващ творец в преподавателското ядро на Националния художествен университет. Активно участва в организирането и провеждането на национални и международни изложби, арт форуми и творчески работилници, като едновременно преподава нови техники за печат и прави изследвания върху съвременното художествено изразяване в променящите се условия на модерния свят.

В професионалното и портфолио са десетки изложби и участия, сред които се открояват: Изложението на Японската асоциация за печат (от 1998 до днес); Мини-изложба за печат Guangzho (Първа награда 2011, Китай); Concolso ‘Exlibris Sandro Botticelli (Първа награда, 2011, Италия), Триеналето Silpacon, (2012, Банкок, Тайланд ). Изложението Kracow MTG Triennale (2012, Полша); Форум Viernus (2013, Литва); Форум на екслибрисите, трета награда (2016-2018, Италия). Триенале „Кочи“ (2017 г., Япония). Биенале за печат R.O.C. (2018,Тайван). Конкурс за малка графика и екслибрис Ostrow Wielkopolski (Специална награда,2019, Полша)

Ето какво написа японската художничка в нашия „EX LIBRIS лексикон“:

Скъпи приятели,

Бих искала да изразя огромната си благодарност към библиотеката в Русе, затова че живея в паметта ви, независимо от моето отсъствие от конкурса вече толкова години.

Моето ВЕРУЮ е да отпечатвам своите произведения по т.нар. техника мецотинто, като винаги използвам ръчно изработено от мен оригинално, черно мастило. И го правя така, защото мисля, че черният цвят съдържа в себе си силна енергия, макар и до него ярко да контрастира по свой особен начин всяко изображение от друг цвят, вградено в черната рисунка. Старая се да „измисля“ отпечатъка на творбата си така, че той да носи собствената ми енергия. Онова, което мога действително да нарисувам с опита, натрупан за моите години. Силно се надявам в очите на публиката творбите ми наистина да са изпълнени с енергия и по-скоро да приличат на стихове, а не само да са рисунки, отразили не само външния вид на епохата, в която живеем.

Иначе Ex libris- рисунката, чисто художнически, се проектира в малки, но затова пък перфектно подредени равнини. Това изкуство изисква безупречно умела техника. Аз харесвам повече рисунки, в които можем да съзрем философията, произхода на импулса и това как в нарисуваното оживява чувствителността чрез контурите на изображението.

Радвам се, че имах възможността преди известно време да участвам в много интересен симпозиум в Тайван, където се дискутираха възможностите за фалшифициране на печатни произведения на изкуството, каквото е Ex libris. В този смисъл имам към вас приятелска препоръка – не се отказвайте да търсите най-добрите рисунки, увеличавайте броя на участниците, но не правете компромис с качеството на творбите. Нека това да бъдат изделия на ювелирния Ex libris, а не дилетантски изпълнения, с каквито нерядко се срещаме. Вашият арт форум има потенциал да се превърне в световен феномен. Затова, също приятелски, Ви съветвам и Ви насърчавам да утроите усилията си именно в тази посока – да разпространявате колкото може повече информация за конкурса по целия свят.

Сподели: