Имоти Русе

Квартира под наем за студенти – плюсове и минуси

Време за прочитане: 2 мин.

Според мненията на брокерите, собствениците на жилища (сред които почти половината са пенсионери), традиционно се страхуват да предоставят квартира под наем за студенти. Независимо дали става дума за цял апартамент или отделна стая.

Защо е така?

Смята се, че студентите ще увредят наетото жилище или стая, няма да си плащат наема, тока и водата, както и ще организират прекалено шумни партита. С една дума – ще причиняват само и единствено проблеми на собственика.

Нашите експерти в областта на недвижимата собственост днес ще развенчаят този мит.

Оказва се, че на практика ситуацията е напълно различна. Например родителите на студенти, които действително осъществяват контрол, така че големите им деца да отделят максимално време за обучение, са действителните работодатели по договора. Самите студенти са заинтересовани от установяване на дългосрочни връзки с наемодателя – в края на краищата, обучението в един университет е в рамките на 4-6 години.

И да не забравим, че даването на квартира под наем на студенти, е изгодна сделка.

Това дава възможност за допълнителен доход на собственика на апартамента. И още…чрез отдаването под наем на апартамент или стаи на няколко студента наведнъж, собственикът може да получи повече доходи, отколкото да отдаде имота си на един наемател. Също така си струва да се отбележи, че намирането на само един наемател за многостаен апартамент е много по-трудно, в сравнение с едностаен апартамент.

Митът за „бедните студенти“ също е крайно време да бъде развенчан.

Първо, родителите често плащат за обучение в университет, който не е държавен – там таксите са по-високи.  Това говори за тяхната платежоспособност. Второ, клиентите, които вече са наясно с разходите за наемане на квартира, се обръщат обикновено към агенция за недвижими имоти. Родителите или младите хора търсят дългосрочни взаимоотношения, защото човек трябва в чужд град да има постоянен покрив над главата си, докато учи в университета.

Брокерите споделят, че винаги съветват собствениците на жилища да сключват договор за наем с родителите на студентите.

Така те създават наемни отношения предимно с родителите, като по този начин цялата правна и финансова отговорност по сделката за отдаване под наем пада на техните плещи. За да се сведат до минимум възможните рискове, собственикът на жилището трябва ясно да посочи в договора всички правила за живот в апартамента си и санкциите за тяхното нарушаване.

Сподели:

Още новини от деня