Клубът на социалния работник отбеляза Международния ден за елиминиране на насилието срещу жени

Клубът на социалния работник отбеляза Международния ден за елиминиране на насилието срещу жени

Днес, 26.11.2018 година, във фоайето на корпус 2 на Русенски университет студентите от всички курсове на специалност „Социални дейности“ и членове на Клуб на социалния работник отбелязаха Международния ден за елиминиране на насилието срещу жени. Той е обявен като такъв с Резолюция 54/134 на Общото събрание на ООН от 17 декември 1999 г. и обществото и различни организации го отбелязват на 25 ноември.

Събитието откри доц. д.н. Сашо Нунев, като открои значението на този ден на противопоставяне на насилието срещу жени, което се е превърнало в един от най-сериозните проблеми в съвременното общество. Той отбеляза, че според данни от изследвания всяка втора жена в света е жертва на насилие от страна на партньора си, а всяка пета е подложена на сексуално насилие или заплашена от такова. Статистическа информация разкрива тревожни факти и за България, където всяка четвърта жена е жертва на домашно насилие, а за последната година 28 жени са убити от настоящ или бивш партньор. Доцент Нунев се обърна с призив към всички участници в събитието да се противопоставят на това негативно социално явление, което заплашва не само жените, но и децата като свидетели.

Началото на подготвената за инициативата интерактивната композиция се постави от членове на клуба, които подредиха текст с цветни букви „Together against violence!“ („Заедно срещу насилието!“), разкриващ позицията им, че само по пътя на обединяване на усилия на всички хора в обществото и на предприемането на действени законодателни и институционални мерки е възможно елиминирането на насилието срещу жени. Екипи на студенти от първи до четвърти курс представиха вложените творчески идеи в собственоръчното подготвените от тях постери, представящи активната и отговорната им позицията относно насилието над жени. Надписът и постерите образуваха цялостна цветна композиция във фоайето на корпус 2, която ще имат възможност да разгледат студентите от други специалности и факултети на университета. Всички участници в събитието получиха бяла панделка, след което се подредиха във формата на този символичен знак и отново засвидетелстваха съпричастността и готовността си като подготвящи се социални работници да се противопоставят на насилието срещу жени и да дадат своя принос за изграждането на общество без насилие.

Председателят на Клуба на социалния работник доц. д.н. Сашо Нунев призова участниците да бъдат все така активни, обединени и успешни в своите социално отговорни инициативи. Той обяви, че изготвената композиция ще бъде поставена в една от залите, в които се провеждат учебни занятия по специалността.

Сподели:

Още новини от деня