Община Иваново

Кметът на Община Иваново Георги Миланов: В Сваленик ситуацията е „Жаден ходиш, вода газиш“

„За момента няма никакви промени, защото ако бъде прехвърлена водата от Разград в Русе, ще стане още по-скъпа в с. Сваленик, защото в момента водата която те плащат е на гравитачно, а в русенското ВиК няма цени на гравитачно, всичко е пломберско. В с.Церовец ще падне водата пък, ако трябва да минат двете села към Русе. Това е така, защото цената на водата в Разград е по-висока за пломберско отколкото в Русе“, казва кметът на Община Иваново Георги Миланов.

„Ние правихме едно частично обновяване на ВиК-то, ще продължаваме тази година още, но работата е там, че трябва да заработи пломберско. С гравитачното в момента в с.Сваленик, половината село през лятото е без вода. Има т. нар. „воден стрес“, защото всичко върви долу по ниското, къщите които са в периферията по-високо нямат вода през деня, а се появява само вечер късно и до сутрин рано – тогава, когато е ниска консумацията на къщите в ниското. В момента в който пуснат помпите по-силно, за да може да се качи водата и по-нависоко, няма място да няма авария. Не искат да правят никакви инвестиции, ние имаме проект и почнахме вече подмяна и се надявам че в рамките на тази година и догодина да приключим с може би около 80% от подмяната ВиК в с.Сваленик, за да може да се пуска пломберската вода и да могат да се захранват и нагоре къщите“, посочи кметът.

Честно казано не знам как ще излезем от този казус, вероятно след като направим тези ремонти, тогава ще направим цялата процедура по прехвърляне с цел да може да плащат по-реална цена на пломберска“, подчерта кметът.

В с. Сваленик ситуацията е „Жаден ходиш, вода газиш“… толкова много извори и чешми има, а с питейната вода е голям проблем заради ВиК мрежата. Няма да оставим така ситуацията, полека лека ще се случат нещата. Горе квартала към с.Церовец го захранихме, каквото трябва от нас като Община съдействаме на ВиК, някъде слагаме хидрофори, за да поддържат налягането… Имаме добра комуникация с ВиК Разград, така че каквото може ще направим, за да няма къщи без вода, завърши кметът.

Сподели: