Кметът на Община Русе: Подготвяме концесия за обществения градския транспорт

Кметът на Община Русе: Подготвяме концесия за обществения градския транспорт

Над 10 млн. лева са необходими за преоборудване на техниката, отбеляза днес кметът на Община Русе Пламен Стоилов. Напоследък са зачестили сигнали от гражданите за неработещата система за самотаксуване, коментира той. Голяма част от неработещите устройства са в автобусите на частните превозвачи. Така няма как да я караме дълго. Не може в град като Русе да се движи подвижен състав, който е целия на дупки, подчерта кметът.

Няма да позволим транспортът в града да бъде в този вид, в който е. До 2 години ще трябва да се случи промяна в транспорта. До 2020 година има вариант Община Русе да кандидатства за нови транспортни средства, ако остане финансов ресурс, коментира г-н Стоилов.

Понастоящем не е допуснато тролейбусния транспорт да спре, посочи кметът. Ако парите /200 000 лева временен заем/ не се дадат на дружеството „Общински автотранспорт“ сега, то дружеството ще фалира, каза кметът. Идеята е сега да се направи всичко възможно с помощта на ръководството това дружество да функционира нормално.

В момента завършва процедурата по подготовка на новата транспортна схема. В нея няма дублиране на маршрути, което не допуска сегашните „гонки“ и състезания на тролейбуси и автобуси за пътници.

Работи се по публично – частно партньорство за обществения транспорт в Русе, каза кметът. В тази връзка стана ясно, че се подготвя концесия на транспорта, като предстои общинските съветници да одобрят условията за това. В нея ще има участие на сериозен стратегически партньор. След депозирано реално предложение от партньора, тогава ще има дискусия, посочи Пламен Стоилов. Този партньор трябва да осигури качество не само на транспортните средства, но и на обслужването.

Кметът отправи остри критики към частните превозвачи и даде конкретни примери с някои нерегламентирани техни действия – например с разписанието на автобуса от Русе до Басарбово. Бившият началник на „Пътна полиция“ – Русе Румен Кръстев работи сега в контролния център на Община Русе и следи строго за изпълнението на договорите им.

Сподели:

Още новини от деня