Кметът на Община Русе откри новата учебна година в СУ "Васил Левски" - Русе

Кметът на Община Русе откри новата учебна година в СУ „Васил Левски“ – Русе

Днес кметът Пламен Стоилов присъства на откриването на новата учебна година в СУ „Васил Левски“. На тържествената церемония присъстваха директорът на училището Галин Ганчев, началникът на РУО – Русе Росица Георгиева, преподаватели, ученици и родители. Традиционно, празникът започна с химна на Република България и издигането на националния трибагреник.

Кметът на Община Русе откри новата учебна година в СУ "Васил Левски" - Русе

Директорът г-н Ганчев пожела на учениците успех и много постигнати цели, след което даде думата на г-н Стоилов. Той отправи пожелания за здраве, късмет и успех на учениците и благодари на родителите и учителите за неуморния труд и любовта, с които се грижат за децата на Русе. Той увери, че училището ще продължава да се развива и да става едно по-удобно и модерно място, като се ангажира след година дворното пространство да бъде ремонтирано, както и да бъдат изградени спортна зала и басейн.

Кметът на Община Русе откри новата учебна година в СУ "Васил Левски" - Русе

Директорът на СУ „Васил Левски“ – Русе Галин Ганчев заяви, че класовете през новата учебна година са пълни. 8 класа първокласници са приети, като това не е изненада. В предишни години са попълвани и девет класа, защото това е най – големият район на града. 56 хил. души живеят в квартал „Дружба“, повечето от които са млади семейства. Въпреки това се чувства намалението на децата поради демографската криза. Ако преди децата са били 2100 и 2200, то сега са вече 1700. Не е имало проблеми с попълване на класовете, дори по новия механизъм с районирането и уседналостта.

Кметът на Община Русе откри новата учебна година в СУ "Васил Левски" - Русе

След завършен седми клас има 3 паралелки, като в сравнение с миналата година има намаление с 1. Трите паралелки са с природоматематически профил със засилено изучаване на езици – японски, китайски и английски. Ние нямаме желание за повече класове,за нас те са достатъчни, отбеляза директорът.

Сходна ситуация с намаление на паралелки има в СУЕЕ, в МГ „Баба Тонка“ и др., а причината е ясна за всички.

През новата учебна година са постъпили на работа петима нови учители след пенсионирането на техни колеги в края на учебната година, добави той. Няма учители, незавършили висше образование или без педагогическа правоспособност, подчерта директорът.

Сподели:

Още новини от деня