Кметът на Община Русе Пенчо Милков: Общият устройствен план на Община Русе беше ключово важна точка от последното заседание на Общински съвет Русе

Кметът на Община Русе Пенчо Милков: Общият устройствен план на Община Русе беше ключово важна точка от последното заседание на Общински съвет Русе

Кметът на Община Русе Пенчо Милков: Общият устройствен план на Община Русе беше ключово важна точка от последното заседание на Общински съвет Русе

Кажете ми вие:

Лошо управленско решение ли е да защитиш правото на жителите на града, на който си кмет, да имат чист въздух и околна среда?
Лошо управленско решение ли е да поискаш буферна територия, в която не се допуска изграждането на замърсяващи производства между индустриална зона Тегра (в бившето КТМ) и град Мартен, както предлагаме в новия Общ устройствен план на Община Русе.
По непонятни за мен причини общинските съветници от ГЕРБ, СДС и ВМРО не подкрепиха това.

Общият устройствен план на Община Русе беше ключово важна точка от последното заседание на Общински съвет Русе.

Това е стратегически документ, обхващащ цялостното развитие на нашата община в социално-икономическо, образователно, културно, демографско и още, и още, отношение за следващите 15-20 години и трябва да влезе в сила от 1 януари 2021 г.

За съжаление той не беше приет. Оспорена беше тази мъничка част от плана, в която се определя буферна зона със статут „предимно производствена” – частта, която премахва възможността за изграждането на нови замърсяващи производства на границата на град Мартен. Буферната зона не е природен резерват – в нея може да се инвестира и произвежда, но не и да се строят замърсяващи предприятия! За разлика от нея се иска статут „чисто производствена” разбирайте не чисто производство, а напротив – производство с потенциални замърсители!

Не приемам аргументите, че се застрашават инвестиции или работни места, защото всяко едно от работещите в момента там предприятия запазват своя устройствен план и дейност!

Уважаваме частните собственици, но не можем да допуснем потенциалния риск за замърсяване на хората и околната среда.
С новия план казваме следното на бъдещите бизнес намерения: „Имайте производства, но не и такива, които са с вредни емисии! Правете икономическо развитие, но в зоната до първите три къщи на Мартен не правете следните три неща: предприятия на химическата и каучуковата промишленост; варово бетонови центрове и асфалтови бази; всякакъв вид леярни за черни и цветни метали!“

Не смятам това за неуважително към бизнеса или лошо управленско решение. А вие?

Това е условие, чрез което може да се предотврати изграждането на предприятия – вероятни замърсители на въздуха, който дишаме, и средата, в която живеем!

Искрено се надявам общинските съветници, които не приеха аргументите ни за чист въздух и чиста околна среда, в четвъртък да изслушат още веднъж експертите на разширения експертен съвет, който насрочих, да прочетат задълбочено документите и да подкрепят Устройствения план на Русе, който е от изключителна важност за всички нас.

Сподели:

Още новини от деня