Пенчо Милков

Кметът на Община Русе Пенчо Милков: Въведена организация за осигуряване на повече превозни средства в пиковите часове

УВАЖАЕМИ РУСЕНЦИ,

Непрекъснато получавам от Вас въпроси и идеи, как да се справим с надвисналата и над нашата община заплаха от разпространение на коронавирус и бих искал да Ви уверя, че ценя всяко гражданско мнение. Сред стотиците изпратени предложения на електронния ми адрес mayor@ruse-bg.eu са и идеи от група общински съветници, които, въпреки взетите стриктни предпазни мерки, спряха да участват в заседания поради притеснение от зараза и избраха общуване с мен чрез медиите.

За да бъдат работещи и приложими идеите за справяне с кризисната ситуация, те трябва да се опират на официалната информация и на познаване на нормативната уредба. Това е особено важно за общинските съветници и всички, призвани да представляват гражданите във вземането на стратегически решения. Уверявам Ви, Община Русе и Общинският съвет ще продължат да работят и да търсят начини за преодоляване на новата за нас криза, така както Народното събрание и институциите навсякъде в страната не спират своята дейност.

Ето и кратък отговор на поставени въпроси във връзка с условията на извънредно положение:

  1. Много трудности възникват с градския и междуселищния транспорт. Той е с променен график по настояване на министерството на транспорта. Относно линиите на обществения градски транспорт е въведена организация за осигуряване на повече превозни средства в пиковите часове. По този начин се осигурява необходимият превоз на работещите лица, като са редуцирани курсовете през почивните дни и в делнични дни, в часовете, когато се отчиташе засилено ползване на транспорта от ученици. Промяната е продиктувана от въведеното дистанционно обучение със Заповед на министъра на здравеопазването.

За лицата, ползващи преференциални условия за пътуване – пенсионери, ученици и хора с увреждания, ще бъде уточнен механизъм за оползотворяване на неизползваните пътувания. Редът и начинът за това ще бъде обявен на официалната страница на Община Русе и публикуван в медиите, като апелираме към тях да не предприемат излишни пътувания в настоящия момент.

Сподели:

Още новини от деня