Кметът на Община Русе Пенчо Милков: За да я има Независимостта, трябва кураж и непримиримост в мислите и сърцата ни

Кметът на Община Русе Пенчо Милков: За да я има Независимостта, трябва кураж и непримиримост в мислите и сърцата ни

Уважаеми г-н Областен управител,
Ваше Високопреосвещенство,
Скъпи русенци,


Развълнуван съм и аз в тържествената атмосфера на тази историческа дата!

Ден, в който след петвековни страдания българите застават рамо до рамо с останалите европейски нации и започват своето самостоятелно развитие.

И макар че следват тежки времена на войни и национални катастрофи, нещо остава несломимо – това е българският дух. Същият, който ни помогна да отхвърлим и османските окови.

За да я има Независимостта, трябва кураж и непримиримост в мислите и сърцата ни.

Непримиримост към всичко, което се опитва да сломи един народ със славна история, към всяко беззаконие и предателство към родината.

Непримиримост към апатията. Нека освободим от оковите мислите и делата си. Да действаме с грижа и любов не само към себе си, но и към общото, защото така изграждаме не само собствената си сила и независимост, а умножаваме общата ни сила.

Непримиримост към разделението на българския народ. Независим не може да е отделният човек, независими са народите и нациите. Само общата сила, единението ни може да ни направи силни, горди и независими като български народ!

Поклон пред героите на майка България и дано сме достойни пред паметта и завета им! Нека правим всичко, както са го правили те!

Честит празник на всички!

С тези думи се обърна днес кметът Пенчо Милков към гражданите и официалните гости на традиционната церемония по случай Деня на независимостта на България.

Пред Паметника на Свободата свещеници от Русенската митрополия отслужиха благодарствен молебен.

Тържествено слово произнесе и областният управител Борислав Българинов, а сред официалните гости бяха генералният консул на Русия Андрей Громов, администраторът на Община Гюргево Йонел Мускалу и комендантът на окръг Гюргево, ректорът на Русенския университет чл. кор. проф. дтн Христо Белоев.

За празничната атмосфера се погрижиха музикантите от Общинския духов оркестър с диригент Димчо Рубчев, под чийто съпровод събралите се родолюбци поднесоха венци и цветя.

Сподели: