Кметът на Община Русе Пенчо Милков: От няколко години настоявам да се въведат по-строги норми на замърсителите за община Русе

Кметът на Община Русе Пенчо Милков: От няколко години настоявам да се въведат по-строги норми на замърсителите за община Русе

Важна стъпка към иницииране на законодателни промени срещу неприятните миризми от промишлени производства. В Русе днес и утре е министърът на околната среда Юлиян Попов, с когото проведохме важни разговори.

Настоях да бъде намален периодът на замерване на станциите, за да имаме реални доказателства срещу залповите обгазявания, сподели кметът на Община Русе Пенчо Милков.

От няколко години настоявам да се въведат по-строги норми на замърсителите за община Русе. Министърът обеща да предприеме действия в тази посока, добави той, като представи извършените промени и подобрения, които община Русе предприе в последните години за подобряване качеството на въздуха и въвеждане на възможността за измерването на органични замърсители в жилищна зона на града.

Отчитам като успех прецедента за налагане на санкции за миризми – Административният съд потвърди вече санкция срещу русенско предприятие заради неограничено разпространение на миризми извън производствената площадка, подчерта г-н Милков.

Според министър Попов проблемът със законодателството относно разпространението на миризми е комплексен и се работи заедно с Министерството на здравеопазването и МТСП в тази посока. Проблемът не е решен и на европейско ниво.

Министърът се ангажира да съдейства за нормиране на праговете на въздействие на неприятните миризми, за да се реши проблемът в Русе.

Категорични сме, че е крайно неефективно да се отчитат залповите изпускания на час и денонощие. Настояваме да бъдат взети мерки на национално ниво, които да променят действащото законодателство. Ще се борим за това, подчерта Пенчо Милков.

Сподели: