Кметът на Община Русе Пенчо Милков поздрави служителите на Държавния архив

По случай днешния Международен ден на архивите кметът Пенчо Милков посети служителите в Държавен архив –Русе.

„Вашата работа е от изключително значение не само за институциите, но и за отделните граждани. Тук всеки може да открие парченце от историята, която го вълнува, защото се съхраняват не само важни и редки документи, но и ценни моменти от живота на много личности, променили историята ни“, каза той. Милков настоя, че ръководствата на публичните организации не трябва да подценяват значението на архивите, а напротив, трябва да следват стандартите на националната агенция и да се стремят към дигитализиране на архивния фонд.

В Деня на отворените врати кметът разгледа снимки и грамоти от дейността на създателя на емблематичния русенски хор „Дунавски вълни“, а след това и на момчешкия хор, Антоний Николов. Диригентът оставя трайна следа в детското хорово изкуство и под негово ръководство русенските хористи разнасят славата на града и родината на големите сцени в Европа и Азия. По настояване на Милков тези архиви ще бъдат дигитализирани, за да дадат основа на книжно издание, посветено на твореца.

По случай професионалния си празник служителите от архива представят дигиталната изложба „Дарителите“ и ще бъдат раздадени няколко грамоти – „Читател на годината“, „Приятел на държавните архиви“ и „Най-ценно документално дарение“.          

Държавен архив- Русе  е създаден през 1952 г.  като отдел на Окръжно управление на МВР – Русе. Общата фондова наличност на архива към 01.01.2019 г. възлиза на  3188.2 линейни метра с 2997 архивни фонда (2803  учрежденски, 194 лични) с общ брой 287 116 архивни единици, 1996 частични постъпления и 1551 спомена. Застрахователният фонд се състои от 369 337 кадъра негативи на микрофилмирани документи и 371 599 кадъра позитив. Към архива функционират читалня, библиотека и

Г-н Милков с интерес разгледа снимките и документите на диригента Антоний Николов, които експерти от архива му бяха издирили. Спомни си и ни разказа за годините, прекарани в Хора на момчетата под ръководството на диригента Николов.
Сподели: