Кметът на Община Русе Пенчо Милков: Трети март е най-яркият жалон в българския календар

Кметът на Община Русе Пенчо Милков: Трети март е най-яркият жалон в българския календар

С тържествена церемония пред Паметника на свободата в Русе бяха отбелязани Националния празник 3 март и 146 г. от Освобождението на България от османско иго.

„Трети март е най-яркият жалон в българския календар. Всеки идеологически спор изглежда дребен на фона на историческия връх Шипка – най-българският паметник, и на епическите събития, довели до мирния договор от Сан Стефано.“

С тези думи се обърна към стотиците русенци и гости на града кметът Пенчо Милков в своето слово. Той призова присъстващите по-често да си припомнят, че решенията и национално отговорните ни действия днес ще определят в какъв свят ще живеят децата ни.

По време на церемонията бе приет почетният караул, а Негово Преосвещенство Главиницкия епископ Макарий – викарий на Русенския митрополит Негово Високопреосвещенство Наум, и свещеници от Русенската Света Митрополия отслужиха заупокойна молитва и благодарствен молебен за падналите за Освобождението на родината. В тържественото честване се включиха още 13-и Младежки гвардейски отряд към Общинския младежки дом, Максим Атанасов от Театрално студио „Маска“ при Общинския младежки дом с ръководител Мина Маринова и Десислава Василева от Вокално студио за поп и джаз пеене „Икономов“ при Общинския детски център за култура и изкуство с ръководител Вили Икономов.

Тържествено слово по случай 3 май бе произнесено и от областния управител Данаил Ковачев.

Сред гостите на събитието бяха заместник-кметовете на община Русе Димитър Недев, Енчо Енчев и Златомира Стефанова, председателят на Общинския съвет акад. Христо Белоев, ректорът на Русенския университет „Ангел Кънчев“ проф. д-р Пламен Кангалов, началникът на Военно окръжие I степен – Русе полковник Васил Петров, началникът на Регионалното управление на образованието д-р Росица Георгиева, редица представители на местната и държавна власт от регион. Пред Паметника на свободата бяха положени венци и цветя в знак на вечна признателност към делото на освободителите и в чест на Националния празник на Република България – 3 март.

Водещ на церемонията бе актьорът от Драматичен театър „Сава Огнянов“ Любомир Кънев.

В Парка на младежта Клубът за народни танци „Родолюбец“ поведе русенци и гостите на града на най-дългото хоро.

От 18 ч. днес в Камерна зала на Доходното здание актьорите от Драматичен театър „Сава Огнянов“ ще представят постановката „Епопея на забравените“ по Иван Вазов.

Вижте повече от празника във видеото:

Сподели: