сесия общински съвет

Кметът на Община Русе Пенчо Милков: 5 400 шахти се чистят редовно

Време за прочитане: < 1 мин.

За половин час в Русе са паднали 45 литра на 1 м2 валежи. В науката за валежите и наводненията 50 литра на час се води за критична обстановка. Бяхме всички свидетели за какво става дума вчера. Същата обстановка е била във Велико Търново и Варна, заяви днес кметът на Община Русе. В такъв момент хората трябва да проявят търпение. Не да карат коли в дъжда, а да се скрият и да изчакат водата да се оттече. ВиК инсталациите са предвидени за определен дебит вода, а не при подобни извънредни ситуации.

Той обясни, че в града има 5 400 шахти, които се чистят редовно. „Екипите работят и днес, защото идват още дъждове, но това е новата реалност, в която живеем. Нормите на строителство трябва да се променят вече. Такива тропически условия виждаме вече години наред, а не един дъжд снощи да ни изненада. ВиК инсталациите са предвидени за определен дебит вода, а не за такива критични ситуации“, отбеляза кметът.

Той коментира в тази връзка, че участъкът на бул. „Трети март“ не е приет след ремонта, защото зам.-кметът Магдалина Илиева и експерти са изсипали 3 водоноски вода в недъждовен ден и тя не се е оттекла. „Не приехме булеварда и ви гарантираме ви, че правим всичко възможно сега да се приемат обектите качествено“, каза Пенчо Милков.

Сподели:

Още новини от деня