пожар сметище русе 2

Кметът на Община Русе поиска максимална санкция за оператора на регионалното депо за отпадъци след пожара през отминаващата седмица

Кметът на Община Русе Пламен Стоилов поиска налагането на максимална санкция за оператора на регионалното депо за отпадъци след пожара през отминаващата седмица. Той е провел разговор с директора на РИОСВ – Русе относно налагането на санкция, която от страна на инспекцията може да достигне 10 000 лева. По договор обаче санкцията, която може да наложи Община Русе на оператора е в размер на едва 500 лева.

Кметът коментира по време на пресконференция днес, че е допуснато оформянето на твърде висок скат в клетката за отпадъци, което е позволявало на машините да полагат пръст отгоре, но тя не е могла да обхване изцяло ската. Според него, не е извършено правилно насипването на отпадъците, като сред тях може да е имало дори такива от печки на твърдо гориво. На място се е образувало изтичане на газ метан и неговото възпламеняване. Той периодично е прониквал през т. нар. джобове и това е довело до горене на няколко места. Кметът коментира и други констатирани от експерти нередности с техниката, която е трябвало да бъде на разположение при нужда от гасене на пожар.

Сподели: