Кметът на Община Русе се включи в поставянето на къщички за прилепи и засаждането на плодни дръвчета в ОУ "Олимпи Панов"

Кметът на Община Русе се включи в поставянето на къщички за прилепи и засаждането на плодни дръвчета в ОУ „Олимпи Панов“

Дървета в двора на ОУ „Олимпи Панов“ се сдобиха с къщички за прилепи. Те бяха монтирани днес от екипа на Сдружение „Приятели на музея“ в присъствието на децата. Целта е подрастващите да научат повече за „тайнствения“ живот на летящите бозайници и за необходимостта от тяхното опазване.

Паралелно с това учениците от „Олимпи Панов“ се включиха в засаждането и на плодни дръвчета от различни сортове – череша, слива, ябълка и кайсия. Съдействие получиха от специалист агроном, който разясни какви грижи се полагат при отглеждането на овошки.

Поставянето на къщички за прилепи и засаждането на плодни дръвчета стана възможно със съдействието на музейните специалисти от отдел „Природа“ Красимир Киров, Магдалена Трифонова и Виктория Друмева и в присъствието на кмета г-н Пенчо Милков, който се включи дейно във всички предвидени дейности. Пред подрастващите той обеща „Ще направим още такива места с къщички за прилепи и овощни дръвчета в града, защото е полезно за децата, за да видят как се грижим за природата и да ги мотивираме“.

Екологът Красимир Киров разказа на учениците за биоразнообразието на градските екосистеми с акцент – прилепи и птици и как да ги опазим и познаваме. Той припомни, че прилепите се хранят с насекоми, сред които и комарите и по този начин съдействат за намаляване популацията им.

Дейностите по поставянето на къщички за прилепи и засаждането на дървета се случват по инициатива на Сдружение „Приятели на музея“ като част от проекта „ПрилеПтици – нашите летящи приятели“, който стана възможен с помощта на подкрепата на Програма „Култура“ на Община Русе. Реализирането на отделните етапи стана възможно и със съдействието на Регионален исторически музей – Русе, Спелео клуб Приста – Русе, Българското дружество за защита на птиците – София и ОУ „Олимпи Панов“. Поставянето на къщички за прилепи и засаждането на дървета изгражда у децата отговорно поведение към природата и нейните обитатели по забавен и адаптиран към техните възприятия начин.

Сподели: