Кметът на Община Русе уважи откриването на изложбата, посветена на празника на града

Кметът на Община Русе уважи откриването на изложбата, посветена на празника на града

Вчера вечерта в малката изложбена зала на ул. „Борисова“ 6 в Русе бе открита експозиция на 30 местни художници, посветена на празника на града. Изложбата включва близо 100 картини, които ще могат да бъдат разгледани до 19 май. Сред тях са Николай Колев, Мариана Соколова, Владимир Цоневски,Маньо Манев, Веселка Дойчинова, Ваяна Панкова, Славейко Петров, Ралица Кирилова, Цоньо Цонев, Савина Николова, Любомир Никифоров. Кметът на Община Русе Пенчо Милков връчи поздравителен адрес. Гайдарят Стойко Станев огласи залата със звуците на каба гайда.

Събитието бе открито от кмета Пенчо Милков, а областният управител Анатоли Станев изпрати поздравителен адрес. В него той пожелава на председателя на Дружеството на художниците в Русе Николай Колев и на участниците в инициативата здраве, дръзновение и несломим дух. „Благодаря ви за неуморността, с която работите за културното развитие на града и региона. Нека по-често се вглеждаме в красотата около нас“, се казва в написаното от Станев. „За мен и русенци е чест за пореден път да се докоснем до неповторимата комбинация от творби на родните русенски творци, запечатали в картините си красотата и неповторимия дух на града ни“, каза кметът Милков и допълни, че изложбата чудесно допълва богатата програма от събития, като по този начин ще привлече множество гости, които ще имат възможност да погледнат на Малката Виена през очите на артистите.

Повечето от творбите са тематични и не са показвани досега. За първи път участват и толкова много автори – 30 с близо 100 картини. Напълно очаквано в изложбата преобладава живописта, като акцентът е поставен върху градските пейзажи и тези, свързани с река Дунав. За ценителите на по-нестандартното изкуство са представени и някои абстрактни импресии. Най-използваната техника са маслените бои и акварела.

В експозицията участват само членове на местното художествено дружество.

Сподели: