Кметът Пенчо Милков награди героите, спасили от пожар персонала и пациентите в русенска болница

Кметът Пенчо Милков награди героите, спасили от пожар персонала и пациентите в русенска болница

„За мен е чест, че мога да се срещна с всички вас, които спасихте не само етажа, но и цялата болница от по-тежки последствия от избухналия пожар“. С тези думи кметът Пенчо Милков посрещна д-р Станислав Павлов,  младши сестрите Евелина Димитрова, Мерай Хабилова, Нефисе Ерол,  Джансел Рейхан и санитарите Хълмие Садулова и Бистра Илиева, които потушиха бързо огнената стихия, избухнала поради невнимание на пациент в болница „Медика“ в Русе преди дни.

Те разказаха, че в COVID oтделението, за което те отговарят, са настанени хора с остра дихателна недостатъчност, някои от които дишащи с двоен кислороден източник.

 „Недостигът на кислород намалява способностите на пациентите да разсъждават рационално и може да ги направи опасни“, обясниха те.

В деня на пожара персоналът е имал изключително тежка смяна, но при установяване на проблема са реагирали светкавично, „сякаш репетирали“, както се шегуват самите те. Огънят е потушен, всички пациенти са били евакуирани, а работата на екипа е продължила няколко часа по-късно по старому.

“Това показва не само добрата организация на работа в болницата, но и отличната ви координация като екип“, поздрави ги Пенчо Милков.

За проявения героизъм той връчи на всеки от седмината стъклен плакет на Община Русе, който да напомня на тях и семействата им за проявената смелост.

Административният директор на лечебни заведения „Медика“ Алисе Муртезова сподели и още една добра новина. С нея вече са се свързали желаещи да направят дарения, които ще бъдат използвани за закупуване на нови легла в стаята и ремонт на стените и мазилката в нея.

Сподели: