Кметът Пенчо Милков награди със златната значка европейската шампионка по безмоторно летене змс Татяна Обретенова

Кметът Пенчо Милков награди със златната значка европейската шампионка по безмоторно летене змс Татяна Обретенова

50-годишен юбилей в безмоторното летене отбеляза тази година европейската и национална шампионка змс Татяна Обретенова. За цялостния ѝ принос в развитието на този спорт тя получи златна значка от кмета Пенчо Милков.

„Възхитителен е фактът, че в продължение на толкова години ти и общността, която представляваш, неотклонно работите за възстановяването на този престижен спорт на българската спортна карта“, поздрави я кметът.

„От 1994 г. в България не се е провеждал шампионат. Така се случи, че на последния аз станах шампион и след толкова голяма пауза тази година го организирам“, каза Обретенова.

Кметът заяви готовност да съдейства за създаването на русенски клуб и подпомагане на спортното летене. Една от възможностите е освобождаването от такси за ползване на летище Русе при тренировки и състезания.

Националният шампионат по безмоторно летене „Лудогорие-2022“ е второто поред състезание в България след миналогодишното, с което традицията бе възродена. Шампионатът приключи преди броени дни, а негов радетел и организатор бе именно Таня Обретенова. Десетки любители на спорта и пилоти от Русе, Велико Търново, София, Монтана и Разград се събраха край разградското село Благоево, за да споделят тръпката от безмоторния полет във висините.

Змс Татяна Обретенова е родена в с. Щръклево и страстта ѝ към самолетите и летенето започва от ранна възраст. Първите ѝ полети са когато е на 16 години и в периода 1981-1985 г. поставя 3 рекорда за далечина на полета по права и 2 за скорост по маршрут 300 км. до цел с връщане в различните класове.

Сподели: