Кметът Пенчо Милков награди Теодор Цветков за новия му плувен рекорд

Кметът Пенчо Милков награди Теодор Цветков за новия му плувен рекорд

Кметът на Русе Пенчо Милков награди Теодор Цветков за рекордното му 71 – часово плуване във водите на езерото в Лесопарк „Липник“. Плувецът, известен със своите каузи, получи статуетка „Русе“ и икона на Св. Георги Победоносец – символ на сила и закрилник на Русе.

„Герой не е този, чиито мускули са най-големи, а този, който е отдал живота си на нещо по-голямо от себе си. Благодаря ти, че непрестанно показваш на мен и на всички русенци колко велика е човешката воля”, каза кметът. Той изрази увереност, че подвизите на Теодор Цветков ще оставят ярка следа в историята на града.

Плувецът разкри трудностите, които е преживял по време на поредното си предизвикателство. Най-тежкият момент е бил, когато е получил треска заради ниската температура в езерото. Благодарение на своя екип, стоял неотлъчно до него, е успял да се справи с психическото и физическо изтощение.

В последните часове от своя маратон русенецът е имал нужната сила да издържи и планираните 72 часа, но медицинските лица са изискали да спре час по-рано заради бурята, разразяваща се по това време над Николово и околностите. Въпреки това Теодор успява да постигне своята цел и да постави рекорд на Гинес. В момента той и екипът му очакват официалното становище от световната организация, което отнема техническо време.

Цветков разказа и за следващата си кауза. Желанието му е да преплува Мраморно море, като по този начин да обедини българския и турския народ, показвайки че всички сме равни, без значение какъв език говорим и каква вяра изповядваме.

Теодор Цветков изрази благодарност към кмета и цялата общинска администрация за безрезервната подкрепа през трите дни на неговото предизвикателство на езерото „Липник“.

Сподели: