Кметът Пенчо Милков поздрави хората с увреждания от социалните центрове и организации на територията на общината

Кметът Пенчо Милков поздрави хората с увреждания от социалните центрове и организации на територията на общината

3 декември се отбелязва по цял свят като Ден на хората с увреждания и тяхната интеграция в обществото.

Кметът на Русе Пенчо Милков поздрави хората с увреждания от социалните центрове и организации на територията на общината.

„Това не е просто празничен ден, а важно напомняне. Всеки човек има право на шанс да бъде равнопоставен на другите. Възхищавам се от духа и волята на хората с увреждания, и работим активно и от сърце, за да ги подпомогнем за един по-добър живот“, обяви кметът.

Община Русе действа по изграждане на достъпна среда: подстъпи, рампи, верижни стълбищни транспортьори към  обществени сгради и публични места, за да могат хората с увреждания да са част от обществения живот на града.

Според директора на Дирекция „Хуманитарни дейности“ Катя Петрова, важна грижа за общината е осигуряването на достъп до образователната система и пазара на труда, както и това хората с увреждания да бъдат информирани за всяка новина, свързана със социалните услуги.

Община Русе реализира и няколко проекта в подкрепа на една от най-уязвимите групи в обществото.

Проект „Патронажна грижа“, съвместно с Община Сливо поле, подпомага 361 души ежедневно.

Механизмът „Лична помощ“, в който са включени хора с увреждания и лични асистенти, се грижи за деца и възрастни.

Разкрит е и център за подкрепа на деца с увреждания в бившия дом „Майка и дете“. В началото на април 2020 г. се реализира първият етап за предоставяне на почасови, мобилни и консултативни услуги в домовете на потребителите.

От началото на кризисната обстановка тази година работи и горещ телефон, чрез който Община Русе и отдел „Социални дейности“ дават възможност на възрастни, болни и трудноподвижни хора да се обаждат за закупуване на хранителни продукти и лекарства.

Линиите за оказване на подкрепа са: 082/ 506 702 и 082/ 506 769.

Сподели: