Кметът Пенчо Милков: Свети Георги закриля нашия красив град и му дава силата да бъде пръв и достоен

Скъпи русенци,


Русе празнува в един емблематичен за България ден.

Денят на храбростта прославя силния ни дух и непреклонност, с които сме бранили своите граници и традиции в дългите векове история.

Свети Георги закриля нашия красив град и му дава силата да бъде пръв и достоен. Под този победоносен покров мечтаем, градим и отглеждаме бъдещето си.

Но храбростта не е качество, с което се раждаме, а което възпитавамe във времена на предизвикателства.

Като наследници на велики воини наш дълг е да следваме завета им за отстояване на българския национален интерес винаги и във всичко.

Не сме очаквали, че в 21 век ще изпитаме от първо лице ужаса на войната. Някак мислехме, че е останал в прашните исторически хроники. Че мирът е даденост.

Днес, в реални военни условия, денят на храбростта добива нов смисъл.

Все повече усещаме нуждата от здрава и силна армия, която да гарантира държавната ни сигурност. Призиви, които не бяха считани за важни в мирно време, а изглеждаха излишен разход на енергия и средства.

Днес истински оценяваме и благодарим на офицери, сержанти и войници, на българските ветерани за десетилетията достойна служба. За гордия дух.

В морето от тревожни новини за жертви и ранени, сред пропаганда и различни интереси повече от всякога осъзнаваме нуждата от храброст и единение, разбираме смисъла на понятия като суверенитет и национална гордост.

Трудно се намират празнични думи в такъв момент.

На 6 май нашите мисли са за мир! Посланията ни са за разум и диалог!

И нека винаги първа в молитвите ни да е България.

Честит празник!

Сподели: