Кметът Пламен Стоилов връчи златна значка „Русе“ на пътешественика Петър Ванев

Кметът Пламен Стоилов връчи златна значка „Русе“ на пътешественика Петър Ванев

Кметът Пламен Стоилов връчи златна значка „Русе“ на пътешественика Петър Ванев. Така младият русенец се превръща в поредния посланик на нашия град навсякъде по света. От своя страна Петър Ванев подари на кмета Стоилов дебютната си книга „Пътека през огън и лед“.

„Това е геройство, трябва да имаш много силна воля, за да го постигнеш“. Така кметът Пламен Стоилов определи постиженията на пътешественика през изминалите две години.

През 2018 година Петър Ванев стана първият българин, който прекоси Апалашката пътека в САЩ. Експедицията му се осъществи с подкрепата на Община Русе, Фондация „Русе – град на свободния дух“, Сдружение „Поломие“ и спонсори. За 109 дни само с един чифт обувки, той е преминал през 14 щата по източното крайбрежие на САЩ, покорявайки 92 значителни планински върха. Преходът му е бил съпроводен от чести валежи, тропически бури и монотонност, което е било изпитание за неговата психическа устойчивост. „През цялото в?005cr еме ме крепеше мисълта за хората, които ме чакат в България и вярват в мен“, отбеляза Петър.

През 2017-та година, 31-годишният русенец Ванев стана и първият българин, прекосил Тихоокеанския хребетен път в Северна Америка – екстремен маршрут от границата на Мексико до границата на Канада с дължина 4 240 км. Пътят му е известен като един от най-трудните пешеходни преходи в новия свят. Именно на този преход е посветена и първата му книга „Пътека през огън и лед“.

Основната цел на Петър Ванев е да покори т. нар. Тройна Корона на САЩ, в която влизат Тихоокеанският хребетен път, Апалашката пътека и Континенталният преход. За да осъществи изцяло мечтата си, пътешественикът се е прицелил в Континенталният преход, който смята да измине през тази година.

„Целта ми е да дам възможност на хората да видят малко познати места през моите очи и да ги накарам да повярват в силата на човешкия дух“, споделя Петър Ванев.

Сподели:

Още новини от деня