Книгата „Кафене „България“ влезе във фонда на Регионалната библиотека

Книгата „Кафене „България“ влезе във фонда на Регионалната библиотека

Три екземпляра от последната си книга „Кафене „България“ дари на Библиотеката русенската журналистка и писателка Виолета Радева.

Читателите на Русенската библиотека ще намерят в изданието спомени, писма, детайли, снимки и други малко популярни факти за известни личности от българската културна история, между които Пенчо Славейков, Мара Белчева, Кирил Христов, д-р Кръстев, Йордан Бадев, Антон Страшимиров, Сирак Скитник, Яна Язова, Петър Карапетров, Адриана Будевска, проф. Балабанов, Стефан Танев, Добри Немиров, Чавдар Мутафов и др.

Ето какво пише за книгата нейният редактор Йордан Палежев: „Кафене България“ е един от тези редки случаи на изследователска сполука – по замисъл и изпълнение“.

Виолета Радева е дългогодишен читател и един от дарителите на Русенската библиотека. Завършила е българска филология и философия в СУ „Св. Климент Охридски“, доктор по философия. Професионалният й път на журналистка започва в окръжния вестник „Дунавска правда“- Русе. От началото на 70-те години на ХХ век тя живее в София и работи последователно във вестниците „Земеделско знаме“, „Подкрепа“ и „Демокрация“. Авторка е на книгите „Рилският чудотворец“, „От първо лице“, „Везната на бъдещето“, „Обол за лодкаря Харон“, съставителка и редакторка е на книгата на Невена Крапчева „Спасителното упование“. Сценаристка е на документалните филми на БНТ „Диарбекирски заточеници“, „В примката на мълчанието. Змей Горянин“ и „Потомци на Фичето“. Публикувала е множество статии на литературни и исторически теми, интервюта, политически коментари.

Сподели:

Още новини от деня