Книгата „Сугестопедия за всеки родител и учител“ ще бъде представена в Регионална библиотека „Любен Каравелов“ – Русе.

„Сугестопедия за всеки родител и учител“ е книгата, която ще бъде представена на 23 февруари от 18:00 ч. в Регионална библиотека „Любен Каравелов“ – Русе.

„Сугестопедия за всеки родител и учител“ е първата от поредицата книги, посветени на сугестопедичната методика, и представлява кратко практическо ръководство по сугестопедия, за да може всеки човек, независимо дали от позицията на родител или учител, да се научи да общува с децата или възрастните пълноценно, с вяра в способностите им, без да затвърждава в тях антисугестивната норма, че “училището е мъчилище”, като са включени и исторически бележки и етапи от развитието на методиката в България и чужбина.

Сугестивният подход в обучението и възпитанието е съобразен с човешката психология, с устройството и функционирането на човешкия мозък. При сугестивния подход не се прилага насилие, каквото съпътства почти всички останали методи на обучение. Насилието поражда агресия, дидактогения, търсене на също такива насилствени начини за решаване на проблемите в живота. Методът на д-р Лозанов спомага за изграждането на личности, които вярват в собствените си възможности и в тези на хората, с които влизат във всекидневен контакт, както и дава кураж да изживеем живота си щастливо и достойно.

Д-р Антон Хуан Хорхе Каро е асистент по физиология в Югозападния университет и преподавател-сугестопед по испански и английски език. Дисертацията е реализирана като част от международен проект по шестата рамкова програма на ЕС за мобилност на млади изследователи Мария Кюри. Експерименталната работа му отнема 3 години, през които той посещава десетина водещи европейски лаборатории в Италия, Германия, Франция, Австрия, Англия, а през останалото време работи в Братислава, Словакия. Обектът на изследване е структура в мозъка, която е отговорна за запаметяването и заучаването, наречена амонов рог, а чрез методите на работа се прави електрофизиологична характеристика на единични неврони, както и се изследват някои от молекулярните механизми, които стоят в основата на запаметяването и заучаването.

Сподели:

Още новини от деня