Книгата "100 артефакта от героичното време" ще бъде представена в Регионалния исторически музей - Русе

Книгата „100 артефакта от героичното време“ ще бъде представена в Регионалния исторически музей – Русе

Книгата „100 артефакта от героичното време“ ще бъде представена в сряда от 18 часа в Регионалния исторически музей – Русе.

Тя представя епохата на българското национално Възраждане чрез експонати, съхранени в музеите. Избрани са сто артефакта с история, които са важни за разбирането на процесите на съзряването и реализирането на българската нация, тъй като те го опредметяват и онагледяват. Водещ в представянето е антропологическият принцип, който създава естествен контекст на действията на персонажите от историята. Този подход дава възможност в книгата да попаднат не само оръжия, но и множество предмети на всекидневието, религията, знаци на революцията или мемориални свидетелства. Сред артефактите впечатляват рисунка на маршируващи руски войници, освободили село Вардун, Търговищко, тръбата от раковина на Левски, надгробните паметници на Никола Войводов и Стефан Караджа, поставени от Баба Тонка, както и дървена врата от гайтанджийска одая в Етнографския музей на открито „Етър“, превърната в летопис, съхранила спомен за Априлското въстание.

Изданието е част от проекта „Следите на героичното време“ на Институт по етнология и фолклористика с етнографски музей – БАН и Регионален исторически музей – Русе, финансиран от Национален фонд „Научни изследвания“.

Сподели: