избори 9 юни 2024

Кои са водачите на листи в 19 МИР – Русе

/БТА/

В Русенско общо 255 кандидати за депутати, издигнати от 20 партии и 11 коалиции, ще се борят за седем места в 50-ото Народно събрание. Това съобщи за БТА председателят на Районната избирателна комисия (РИК) в Русе Милена Хинкова. Парламентарните избори ще се произведат на 9 юни 2024 г.

Подредбата е според номера в бюлетините, изтеглен в жребия на ЦИК:

1. Водач на листата на партия „Има такъв народ“, която се състои от 14 кандидати за народни представители, e Драгомир Петров. Той е на 51 години, съобщиха от партията за БТА. От 1996 г. е главен сценарист на „Каналето“, „Хъшове“ и „Шоуто на Слави“. Участвал е в реализацията на редица телевизионни формати като „Сървайвър“, „Мюзик Айдъл“, „Гласът на България“, „България търси талант“, „Бягство към победата“. От 2020 г е един от водещите на „Шоуто на сценаристите“ по телевизия 7/8. Депутат е в 45-ото и в 49-ото Народно събрание.

2. Водач на листата на партия „Глас народен“, която се състои от трима кандидати за народни представители, е Михаил Русинов

3. Водач на листата на коалиция „Синя България“, която се състои от петима кандидати за народни представители, e Мария Стоянова. Тя каза за БТА, че е завършила специалност „Право“ в Русенския университет и е адвокат по професия. 

4. Водач на листата на коалиция „Ние гражданите“, която се състои от четирима кандидати за народни представители, e Тодор Койнов. Той каза за БТА, че е на 76 години. Завършил е Висшият институт на МВР през 1982 г., а след това и специалност „Право“ в Русенския университет. Има 30 години стаж в системата на МВР. От 24 години работи като адвокат.

6. Водач на листата на партия „Български гласъ“, която се състои от 11 кандидати за народни представители, е Мирослав Стоянов. Той е на 47 години, каза за БТА. Работи като митнически агент. Има средно образование – завършил е Електротехникума в Русе. 

7. Водач на листата на коалиция „Коалиция на розата“, която се състои от деветима кандидати за народни представители, e Лъчезар Аврамов. Проф. Аврамов е роден в София преди 71 години, каза той за БТА. Специалист е по квантова физика, биофизика и медицинска физика. Носител е на голямата награда „Питагор“ на Министерството на образованието и науката, за приложение на научни постижения в медицината. Той е единственият български учен, номиниран за наградата на Европейския съюз за върхови научни постижения „Descartes“ през 2004 г. Бил е във всички ръководни органи на Българската академия на науките (БАН), както и директор на Института по електроника на БАН. Той е от гражданската квота на партия „Българска социалдемокрация – Евролевица“. 

8. Водач на листата на коалиция „Център“, която се състои от седем кандидати за народни представители, е Валентин Донков. Адвокат е в Русенската адвокатска колегия, каза той за БТА. На 59 години. Завършил е Висшият институт на МВР в София през 1991 г. 

9. Водач на листата на коалиция „Солидарна България“, която се състои от 14 кандидати за народни представители, e Никола Вапцаров.

10. Водач на листата на партия „Единение“, която се състои от шестима кандидати за народни представители, e Иван Манев. Завършил е специалност „Маркетинг“ в Стопанската академия в Свищов, каза той за БТА. На 50 години е. Бил е депутат в 47-ото и 48-ото Народно събрание. Съпредседател е на партия „Единение“.

11. Водач на листата на партия „Българско национално обединение“, която се състои от трима кандидати за народни представители, e Константин Велев. Има две висши образования – завършил е специалност „Топло и атомни централи“ в Киевския политехнически университет и специалност „Мениджмънт“ във Варненския икономически университет, каза той за БТА. На 62 години. Има специализации в областта на енергийната ефективност. Бил е 15 г. директор на „Топлофикация“ – Русе, както и изпълняващ длъжността директор на „Топлофикация“ – София. Велев е енергиен одитор в три фирми, както и супервайзър при отстраняване на крупни аварии и произшествия към Международния Червен кръст и Червения полумесец. Има частен бизнес, свързан с фотоволтаични системи. 

12. Водач на листата на партия „Възраждане“, която се състои от 14 кандидати за народни представители, е Златан Златанов. Завършил е „Право“ в Русенския университет, каза той за БТА. На 45 години е. Златанов е адвокат и председател на Адвокатската колегия в Русе. Депутат е в 48-ото и 49-ото Народно събрание. 

13. Водач на листата на партия „Морал, единство, чест“, която се състои от осем кандидати за народни представители, е Светлин Стоянов. Той е магистър по икономика от Университета за национално и световно стопанство (УНСС) в София, каза той за БТА. Бил е депутат в 45-о, 46-о и 47-о Народно събрание. Работил е като счетоводител, кредитен инспектор и валутен дилър в търговски банки, административен директор на компания, а също и офицер от НСО.

14. Водач на листата на коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“, която се състои от 12 кандидати за народни представители, e Мартин Димитров. Икономист е и доктор по финанси, като и активен законодател, каза той за БТА. На 47 години е. Владее английски и френски език. Депутат е от коалиция „Продължаваме Промяната – Демократична България“ в 49-ото Народно събрание. Бил е народен представител в предишни седем парламента.

15. Водач на листата на партия „Народна партия „Истината и само истината“, която се състои от петима кандидати за народни представители, е Венцислав Ангелов. Той е председател на партията. Завършил е средно образование в Средното милиционерско училище „Ф. Е. Дзерджински“ в Пазарджик, посочи той за БТА. На 55 години е. Работил е в КАТ-Русе. Занимавал се е с частен бизнес, създател е на футболна школа. „Осъждан съм четири пъти за най-различни престъпления“, допълни той. 

16. Водач на листата на партия „Български възход“, която се състои от 14 кандидати за народни представители, e Даниела Везиева. Тя е бивш министър на икономиката в служебното правителство на Стефан Янев и настоящ член на Стратегическия институт за национални политики и идеи, сочи информация на сайта на формацията. Притежава дългогодишен опит в сферата на публичните финанси и администрацията. Работила е по проекти, свързани с децентрализацията и въвеждане на нови модели на управление. От 2007 г. до 2014 г. е представлявала България в Бюджетния комитет на Европейски училища. От ноември 2014 г. до февруари 2017 г. е зам.-министър на икономиката. След това е била съветник в кабинета на председателя на Комисия за финансов надзор. По време на служебния кабинет през 2021 г. е била съветник към министъра на икономиката, след което е назначена за министър на икономиката. Тя е доктор по икономика от НВУ „Васил Левски“ – Велико Търново. Преди това е завършила образователна степен магистър по финанси и кредит в Стопанска академия „Д. А. Ценов“ – Свищов, с допълнителна квалификация „Контрол в публичния сектор“. Водач е на листата на партията и за европейските избори. 

17. Водач на листата на коалиция „Граждански блок“, която се състои от петима кандидати за народни представители, е Ани Иванова. Икономист по образование и работи като счетоводител, посочи тя за БТА.

18. Водач на листата на партия „Общество за нова България“, която се състои от четирима кандидати за народни представители, e Любомир Христов

19. Водач на листата на коалиция „Левицата!“, която се състои от 12 кандидати за народни представители, е Валери Иванов. Има висше образование за машинен инженер, каза той за БТА. На 69 години е.  Иванов е мажоритарен собственик на „Дунавски драгажен флот“ АД – Русе, областен председател е на партия АБВ и е три мандата общински съветник. 

20. Водач на листата на партия „Партия на зелените“, която се състои само от един кандидат за народен представител, е Людмила Велинова. Тя е родена в Перник, посочи за БТА областният координатор на партията в Русе Християн Топалов. Завършила е висше образование по специалност „Финанси“ в Нов български университет. Има дългогодишен стаж в банковата сфера и политиката. Велинова е водач на листата на партията и в Перник.

21. Водач на листата на партия „Ние идваме“, която е с един кандидат за народен представител, е Зорница Дикова-Ранева. По професия е електроинженер, завършила е Русенският университет през 2001 г. със специалност „Автоматизация на производството“, каза тя за БТА. Владее френски, италиански, испански и английски език. Работи в сферата на строителството във фирма за строителен надзор. Съучредител е на партия „Ние идваме“ през 2008 г. 

22. Водач на листата на коалиция ГЕРБ – СДС, която се състои от 14 кандидати за народни представители, e Бедрос Пехливанян. Има магистърска степен „Фармацевт“ от Висшия медицински институт в София, казаха за БТА от ГЕРБ – Русе. На 61 години е. Повече от 25 години успешно управлява и ръководи екипа на верига аптеки в Русе. Член е на ГЕРБ от 2007 г. Два мандата е бил председател на групата общински съветници от партията в Русе, а сега е общински председател на ГЕРБ. 

23. Водач на листата на партия „Български национален съюз „Нова демокрация“, която се състои от осем кандидати за народни представители, е Мартин Николов. Има средно специално техническо образование, каза той за БТА. На 37 години е. По професия е шлосер-заварчик. Владее руски и английски език.

24. Водач на листата на коалиция „БСП за България“, която се състои от 14 кандидати за народни представители, e Иван Иванов. Доктор е по история и доктор на науките по управление на информационни процеси, казаха за БТА от БСП – Русе. Има юридически опит като юрисконсулт и адвокат, както и административен като общински съветник. Иванов е депутат в 49-ото Народно събрание. Бил е народен представител и в предишни седем парламента. Иванов е бил и министър на земеделието в правителството на Кирил Петков. 

25. Водач на листата на партия „Величие“, която се състои от 10 кандидати за народни представители, e Иван Петров. Магистър е от Русенския университет и бакалавър от Висшето транспортно училище „Т. Каблешков“ в София, каза той за БТА. На 45 години е. По професия е инженер по транспорта. Занимава се с договорна логистика. 

26. Водач на листата на партия „ВМРО – Българско национално движение“, която се състои от 14 кандидати за народни представители, е Иво Пазарджиев. Завършил е специалност „Право“ в Русенския университет и е адвокат, казаха за БТА от партията в Русе. На 37 години е. Към настоящия момент е общински съветник. Бил е и председател на Общинския съвет в Русе. Член е на Националния изпълнителен комитет на ВМРО. 

27. Водач на листата на партия „Пряка демокрация“, която се състои от трима кандидати за народни представители, е Георги Тодоров. Завършил е Медицинският университет във Варна, с квалификация „Лекар“, каза той за БТА. На 54 години е. Има допълнителни специализации и професионални квалификации. От 21 години е управител и лекар на самостоятелна медико-диагностична лаборатория в Русе. Член е на Контролната комисия на Българския лекарски съюз (БЛС).

28. Водач на листата на партия „Движение за права и свободи“, която се състои от 14 кандидати за народни представители, e Ализан Яхова. Тя е икономист, съобщиха за БТА от партията в Русе. Магистър е по финанси и по публична администрация. Работила е в Държавния фонд „Земеделие“, като е била също заместник-изпълнителен директор и изпълнителен директор. Тя е депутат в 49-ото Народно събрание. Била е народен представител и в предишни два парламента. 

29. Водач на листата на партия „Зелено движение“, която се състои от петима кандидати за народни представители, e Михаил Михов. Учил е „Международен туризъм“ в Университета за национално и световно стопанство в София, каза той за БТА. На 43 години. Развива се в сферата на устойчивия туризъм като експерт, планински водач и екскурзовод за всички региони на България с немски и английски език. Той е член на различни национални и регионални туристически сдружения, както и дългогодишен активист за опазване на дивата природа на България. В Русе е участник в движенията за чист въздух и велосипеден транспорт.

30. Водач на листата на партия „За велика България“, която се състои от двама кандидати за народни представители, e Татяна Лисичкова. По професия е адвокат, каза тя за БТА. Завършила е специалност „Право“ в Университета за национално и световно стопанство (УНСС) в София през 1998 г. Адвокат към Софийска адвокатска колегия от 2002 г. Занимава се с наказателно бежанско и гражданско право. Член е на Гражданския съвет към Висшия съдебен съвет (ВСС) от 2016 г. 

31. Водач на листата на партия „Български съюз за директна демокрация“, която се състои от петима кандидати за народни представители, е Веселин Василев. Има собствен бизнес, каза той за БТА. На 62 години е. По професия е химик-технолог. Работи в сферата на химико-фармацевтичната промишленост и производство на етерични и други масла. Притежател е на два патента.

32. Водач на листата на коалиция „Неутрална България“, която се състои от 14 кандидати за народни представители, е Иво Иванов. Работи в сферата на транспорта и логистиката, посочи той за БТА. На 50 години е. Има средно специално образование от СПТУ по автотранспорт „Дянко Стефанов“ в Русе.

Сподели: