Коледари посетиха "Медика"

Коледари посетиха „Медика“

Време за прочитане: < 1 мин.

С наближаването на Коледните празници всеки започва да си припомня народните традиции и обичаи от детството –  прясно изпечените от баба кравайчета, топли курабийки и разбира се, песните на коледарите.

В два поредни дни, ученици от ОУ „Васил Априлов“ и ОУ „Иван Вазов“, пременени в празнично народно облекло, накичени с китки и калпаци посетиха ДКЦ-2, УМБАЛ „Медика Русе“ и СБАЛК „Медика Кор“. Младите момчета изпълниха традиционни коледарски песни, чрез които злите сили се прогонват, а здравето и щастието съпътстват всички през цялата година.

Те посетиха отделенията на болниците и зарадваха пациентите с това, че в тази крехка възраст се стремят да запазят народните ценности. „Стопаните“ от своя страна почерпиха учениците с традиционни коледни кравайчета и лакомства.

Въпреки че не е християнски ритуал, коледуването е неотменим обичай от българските декемврийски празници. Момците представляват овчарите, на които Ангел Господен е благовестил раждането на Божия Син. След като видели с очите си Младенеца на мястото посочено от Ангела, те слезли в града и разказали за случилото се на всички. Приобщаването на младежите към народните обичаи съхранява културните ценности на българите. Дълбоката символика в народните обреди, ни кара да се чувстваме горди, че сме съхранили този обичай през вековете.

Сподели:

Още новини от деня