Комисия подготвя предоставяне на статут и определяне режим на опазване на римската крепост Апиария при Ряхово

Комисия подготвя предоставяне на статут и определяне режим на опазване на римската крепост Апиария при Ряхово

Време за прочитане: < 1 мин.

Днес се провежда заседанието на междуведомствената комисия на Министерството на културата, която трябва да изготви предложение за предоставяне на статут и определяне режим на опазване на римската крепост Апиария при с. Ряхово. Срещата се провежда в сградата на Община Сливо поле и включва представители на 14 институции, сред които Националния археологически институт с музей при БАН, Министерствата на регионалното развитие и благоустройство, на околната среда и водите, на земеделието и храните, Областна администрация – Русе и Общинската администрация в Сливо поле. Русенският музей е представен от д-р Върбин Върбанов, уредник в отдел „Археология“, който се занимава с изучаване на античното наследство.

Определяне на териториалния обхват на Апиария – граници и охранителна зона, е от съществено значение, тъй като античният кастел е част от Дунавския Римски Лимес, чиято кандидатура е част от Предварителния списък за включване в Световното културно наследство на ЮНЕСКО. Обектите от римско време, които са включени в кандидатурата от българска страна, са 32 на брой и обхващат 471 км. по Дунав. В русенско това са Римска крепост „Сексагинта Приста“, „Ятрус“ при Кривина, „Скаидава“ при Батин, „Тримамиум“ при Мечка, „Медиолана“ при Пиргово, „Тегра“ при Мартен и „Апиария“ при Ряхово.

Античната крепост Апиария при с. Ряхово датира от I в. като лагер на помощната войскова част на Римската империя. През Късната античност в пътеводителя на Хиерокъл е отбелязана като един от седемте града на провинция Втора Мизия. Крепостта е епископско средище на християнската религия в региона. По писмени сведения, кастелът е унищожен през 586 г. от аварите.

На снимката: Глава на мъж, мрамор, II-III в., Апиария

Сподели:

Още новини от деня