Комитски събор се провежда в Червена вода сега

Комитски събор се провежда в Червена вода сега + ВИДЕО

Комитски събор се провежда в Червена вода сега. Той ще продължи и на 8 септември. Поводът е годишнина от подвига на Червеноводската чета, съобщават организаторите от местната структура на ВМРО в Русе и сдружението за военно-патриотично възпитание на младежта „Приказкa за България“.

В началото бе осветено знамето на Червеноводската чета в църквата в селото. Отслужена бе панихида и молебен за загиналите в борбите за освобождение. След това многобройно шествие се отправи до мястото, където се провежда съборът. В него се включиха евродепутатът Ангел Джамбазки, народният представител от коалиция „Обединени патриоти“ в 19-и МИР – Русе Искрен Веселинов, областният управител Галин Григоров, общински съветници, както и доброволци, облечени в четнически униформи.

Програмата на събора включва фолклорни певчески и танцови изпълнения и различни исторически възстановки. Посетителите ще могат да видят стари оръжия в музей на открито, ще има състезания по стрелба с пушка, с пистолет и с лък. Предвидени са и няколко конкурса – за комитска песен и танц, за комитско вино и ракия, за женска фолклорна носия „Магията на миналото“.

За посетителите ще има също хайдушки боб, комитски гювеч и печено агне.

Ето какво каза областният управител в обръщението към присъстващите:

Историята ни е изпълнена с множество примери на родолюбие и подвизи в името на България! Сред тях е и героизма на комитите от Червеноводската чета, за които копнежът по свободата се оказа много по-силен от ятагана на поробителя! Те превърнаха съдбата на народа в своя лична, а подвигът им не беше напразен, защото в последните минути от живота си мислеха не за себе си, а за бъдещите поколения, знаейки, че скоро ще успеят да счупят оковите, наложени от поробителя!

Нека помним и предаваме техните завети, защото именно те доказаха, че промяната е възможна, но само тогава, когато националният идеал е единствената мяра пред дръзналите да съградят едно свободно и справедливо общество!

За да продължим и днес да заемаме мястото, което историята ни е отредила, то трябва да си припомним, че предците ни бяха водени от безкористен патриотизъм, изразяващ се в непримирима жажда за свобода и безкрайна обич към родината!

Уважаеми госпожи и господа,

Радостен съм, че за трета поредна година единственият по рода си Комитски събор ни събра отново, за да почетем паметта на храбрите българи, които не се бояха от смъртта, защото угнетените им сърца не можеха повече да търпят варварството на тираните!

Гордейте се, че сте българи и пазете българското, тъй като най-големият позор за всяка нация е опитът за преиначаване на историческите факти, на съдбите на останалите в народната памет с онова що са сторили в най-мрачните години от съществуването ни!

Знайте, че днешните ни постъпки са в основата на бъдещето на следващите поколения и след години историята и народната памет ще бъдат тези, които ще говорят за нас!

Помнете, че ще пребъдем като народ тогава, когато сме единни, защото единството ражда сила!

Пожелавам Ви здраве и устременост във всяко Ваше дело в името на свободна, обединена и независима България!

ГЕРОИТЕ НЕ УМИРАТ!

ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ!

Сподели: