Комплексният онкологичен център в Русе вече разполага със специализиран ядрено-магнитен резонанс

Комплексният онкологичен център в Русе вече разполага със специализиран ядрено-магнитен резонанс + ВИДЕО

Нова медицинска апаратура в сферата на образната диагностика заработи в Комплексния онкологичен център /КОЦ/ в Русе. Инвестицията е на стойност 2 800 000 лв. и тя включва 3D цифрова мамографска система, апарат за магнитно-резонансна томография и ехограф от висок клас. Трикольорната лента за официалното откриване на най-новата придобивка на болницата прерязаха областният управител Данаил Ковачев, заместник-кметът Димитър Недев и управителят на лечебно заведение д-р Камен Кожухаров. Според Ковачев новото оборудване ще улесни работата на лекарите и ще повиши качеството на диагностичния процес, като допринесе за създаването на още по-добри условия за лечение и осигуряване на адекватна медицинска помощ. „Днешната инициатива е поредното доказателство за това, че в страната ни може да има съвременно и достъпно здравеопазване, което е в реална полза за пациента. Закупуването на това ново и високоефективно медицинско оборудване е инвестиция в полза на русенци и жителите на съседните области“, каза още Ковачев и пожела на ръководството и екипа на болницата да продължат да бъдат все така сплотен екип и да работят за развитието на болницата, допринасяйки за нейното високо ниво. „Днес Комплексният онкологичен център в Русе наистина е пример в национален план за модерно лечебно заведение, отговарящо на едни от най-високите европейски стандарти в диагностицирането и лечението на някои от най-тежките заболявания, но това не се дължи единствено и само на новата апаратура, а най-вече на хората, които работят тук. Поздравявам доктор Кожухаров и мениджмънта на болницата за целенасочената и последователна политика“, заяви областният управител. Той направи и една интересна препратка към книгата „Раково отделение“ на Александър Солженицин, като посочи, че нашата медицина, структурирана допреди по съветски образец, е извървяла огромни стъпки и преодоляла много систематични проблеми, като вече имаме редица успешно развиващите се лечебни заведения.

От своя страна заместник-кметът Димитър Недев поздрави екипа на лечебното заведение и д-р Кожухаров за реализацията на поредния успешен проект. „Да се реализира един проект без добра екипна работа в самата болница и екипност между партньорите няма как да се получи“, каза Недев и посочи, че това е поредната придобивка в полза на хората от Русе и съседните градове. Той отправи и апел към всички, които имат съмнения, че имат здравословен проблем да се изследват, а не да чака до последния момент.

Управителят на КОЦ д-р Камен Кожухаров обясни, че реализирането на този проект е част от програма за модернизация на лечебното заведение. Той поясни, че апаратурата ще се използва както за онкоболни, така и за профилактика. По неговите думи техниката е нова не само като производство, но и технологично.

Изследвания ще се правят както на пациенти с онкологични заболявания, така и на всички, които желаят, като начинът затова е с направление или след заплащане. Процедурата на 3D мамографията е подобна на тази на стандартната мамография, но чрез нея се постига по-ясен образ. Това се дължи на по-голямата разделителна способност спрямо традиционното изследване. Новият апарат може да открие заболяване чрез скрининг на тъканта на гърдата. Мамографът ще може да прави както обикновени снимки, така и 3D, а също и контрастно усилени. При този метод се правят тънки срезове в различни равнини на гърдите, което дава възможност да се открият карциноми с големина няколко милиметра, които при стандартната мамография е възможно да не бъдат видени. Ключово предимство е, че помага при плътни млечни жлези, при които има припокриване на тъкани при обикновената мамография.

Колкото до магнитно-резонансния томограф, той има най-голям диаметър на отвора спрямо останалите апарати в града, което предоставя по-голямо удобство за пациента при провеждане на изследването.

Благодарение на новото оборудване се затваря кръга на диагностициране, което означава, че изследваното ще е по-точно за стадия на болестта и оттам лечението ще бъде по-адекватно.

Проектът се финансира с дългосрочен кредит с рециклиран финансов ресурс по инициатива JESSICA на Оперативна програма „Регионално развитие“ 2007-2013г., предоставен от „Регионален фонд за градско развитие“ АД и съфинансиране от „Банка ДСК“ АД, както и самоучастие на „Комплексен онкологичен център – Русе“ ЕООД.

Средно около 12 000 души на година преминават през Комплексния онкологичен център, като голяма част от тях отиват до болницата за профилактика.

Сподели: