Конкурсът "Северно сияние" беше открит с песента „Планетата на децата“

Конкурсът „Северно сияние“ беше открит с песента „Планетата на децата“

Време за прочитане: 2 мин.

„Моля, приемете пожеланията ми за крепко здраве, щастие, удовлетвореност и множество аплодисменти! Бъдете силни, вярвайте в доброто и мечтайте! Не се спирайте пред предизвикателствата, които животът Ви поднася, а на против преодолявайте ги с усмивка и увереност! Не спирайте да прославяте името на Русе и България! Вие сте сред тези, които съграждат музикалното и културно бъдеще на родината!“, това се казва във връчения поздравителен адрес от името на областния управител Галин Григоров на организаторите и участниците в XXIV международен конкурс за изпълнение на българска и популярна песен „Северно сияние“.

Конкурсът беше открит с песента „Планетата на децата“ в изпълнение на 7-годишната Виктория Пощарова от Шумен. Веднага след това присъстващите имаха възможност да се насладят на очарователното „Мяу, мяу, котенце“, което беше изпято от Ивана Шайкова от Петрич.

В инициативата участват повече от 70 изпълнители, като поради пандемията от COVID-19 те са само от България и Румъния, но въпреки това спрямо миналата година децата, които са се включили, са с около 20 – 25% повече спрямо миналата година. Имената на победителите ще станат ясни в неделя, когато ще се проведе и гала-концерта, а рецитал ще изпълни Тони Димитрова. Тя е и председател на журито, като в него влизат още композитора и аранжор Светослав Лобошки, както и композитора и изпълнител Хайгашод Агасян.

Сред официалните гости беше и заместник-кметът по хуманитарна дейнсот на Община Русе Енчо Енчев, който поздрави присъстващите и връчи поздравителен адрес на маестро Вили Икономов.

Припомняме, че съгласно регламента през днешния ден участниците ще се представят с песен на български или на родния си език, а утре конкурсната песен е по избор. Във всички възрастови групи журито ще определи лауреатите, които ще получат съответно първа, втора и трета награда, а за някои от тях ще има и поощрителни награди. Най-голямата награда е красивата статуетка с емблемата на конкурса – лира. Тя е изработка на скулптура Боян Мицов.

Сподели:

Още новини от деня