Конфликтни ситуации със съседите

Конфликтни ситуации със съседите

Конфликтни ситуации със съседите – звучи ли ви познато?

Със сигурност, поне един път през живота си сте влизали в конфликтни ситуации със съседите от горния или долния етаж заради купон до късно или лоша хигиена.

Собствениците на апартаменти не винаги имат късмет със съседите си. Може да се окаже, че хората, живеещи наблизо, често организират шумни партита, събират се с куп приятели във входа, хвърлят боклук по стълбите или правят ремонти денонощно.

Казваме ви какво можете да направите в такава ситуация и към кого е най-добре да се свържете, за да разрешите проблема със съседите.

Какви конфликтни ситуации със съседите може да възникнат?

Реално съществуват много ситуации, когато може да възникне конфликт със съседите. Например проблемът може да е:

  • прекалено шумни и невъзпитани съседи

Някои съседи непрекъснато правят партита – със силна музика и много хора. Кучета, които се отглеждат в съседния апартамент, също могат да лаят силно. Също така причината за неприятния шум може да бъде от постоянните скандали от съседи или ремонти. Последните не само са шумни, но и са съпроводени от прах и голямо количество отпадъци на площадката.

  • лоша хигиена

Не е тайна, че някои хора не обичат да почистват и в жилището им се натрупват какви ли не боклуци, които с времето започват да замирисват. Други пък просто си оставят отпадъците на площадката и не ги изхвърлят.

  • съмнения за кражби

Понякога, макар и по-рядко, има съседи, които пооткрадват това и онова от мазето или тавана. Такива хора дори са в състояние да присвоят красивата изтривалка или колело, което е до входната врата.

  • безотговорни комшии

На пръв поглед това са безобидни хора, даже възпитани, но пък са нехайни. Те често предизвикват наводнения в кооперацията или пък пожар. Такива са и съседите, които правят ремонт и има съмнения, че той е в нарушение на строителните норми. Например, те разрушават носеща стена или комбинират лоджия с стая. Такива действия могат да доведат до отслабване на конструкцията на цялата сграда.

Каква е правилната при реакция при конфликтни ситуации със съседите?

Независимо какъв проблем имате със съседите си, не трябва веднага да проявявате агресия, да ги ругаете или да се опитвате да разрешите проблема със заплахи. На първо място, трябва да се опитате спокойно да разрешите ситуацията. Ако това не помага – уведомете домоуправителя. Но ако разговорите не дават резултат, контактът със съответните правораздавателни органи може да помогне за решаването на проблема. Време е да проявите отговорност за своето здраве и собственост. За съжаление, в някои случаи някои конфликтни ситуации със съседите стигат и до съда, тъй като не могат да се решат по нормален начин.

Сподели: