Концерт на клавирно трио "Канети" ще се състои на 3 септември

Концерт на клавирно трио „Канети“ ще се състои на 3 септември

Концерт на клавирно трио „Канети“ ще се състои на 3 септември от 19 аса в зала „Европа“ на Доходното здание при свободен вход.

Те са Преслав Ганев, цигулка, Стамен Николов, виолончело и Румен Трайков, пиано. Срещат  се за първи път като студенти преди 10 години в Музикалната академия в София. Харесват се и започват да свирят камерна музика заедно.  Тогава са само Клавирно трио. Преслав и Стамен са русенци. Завършили са НУИ “Веселин Стоянов“. Румен идва от музикалното училище в Плевен. След концерт в зала „Култура“ в Русе следва още един в камерната зала „София“. После за няколко години пътищата им се разделят. Преслав и Стамен заминават за Испания, за да продължат заниманията си с камерна музика. Стават стипендианти на частното училище “Рейна София“ с патрон кралицата на Испания.  И остават там, където свирят и в момента. Преслав е цигулар в Симфоничния оркестър на Гран Канария. За него Канарският остров е не само хубав климат, туристи и плажове, а място с култура. Филхармоничното общество на Гран Канария е на впечатляващите 145 години.  Виолончелистът Стамен е на свободна практика в  Мадрид. Свири в Кралската опера на Испания и продължава да се занимава с камерна музика. Пианистът Румен остава в София, за да завърши образованието си при Стела Димитрова-Майсторова. После 6 години е асистент на проф. Борислава Танева и преподава на студенти по специалност „Пиано“ в Музикалната академия в София. Сега работи в ДМТ“Стефан Македонски“.
           

Желанието на тримата да свирят заедно ги събира отново. Виждат перспектива пред триото и започват да мислят за име. Натежава идеята на русенците да вземат това на Нобеловия лауреат за литература – с мисълта за  живота на Елиас Канети и пътя, който го води в различни държави по света. Път, който им импонира като изпълнители, които ще търсят публика не само в България. МД“Елиас Канети“ помогна на музикантите да се свържат с дъщерята на писателя Йоханна Канети, която притежава авторските права над името. Тя приема идеята безусловно, щастлива е, че български музиканти, русенци при това, искат да носят името на баща ѝ. Чака и да чуе първия  професионален запис на триото. С надеждата, че това ще стане скоро е и МД“Елиас Канети“, което помогна и за сегашното гостуване на трио “Канети“ в Русе.

В програмата на първия си концерт под това име музикантите са включили Второто клавирно трио в до мажор на Франц Шуберт. Създадено една година след смъртта на Бетовен, в него се усещат послания, буквално цитати, от произведения на  гениалния композитор. Ще чуем  и Първото трио на Хоакин Торина – ярък представител на испанската школа, сравнително непознат в България.  Той е почитан и често изпълняван в Испания, а в Европа едва в последните десет години. Ще има и изненада за публиката. Входът е свободен, а концертът е част от програмата на Есенния салон на изкуствата и културата в Русе.

Сподели: