Концерт "Ново поколение" с творби от млади български композитори ще бъде представена от Русенска филхармония на 24 юни в зала "България"

Концерт „Ново поколение“ с творби от млади български композитори ще бъде представена от Русенска филхармония на 24 юни в зала „България“

Концертна програма „Ново поколение“ с творби от млади български композитори ще бъде представена от Русенска филхармония по време на Международния фестивал „Софийски музикални седмици“.  Концертът ще се състои на 24 юни, петък, от 19.30 часа в зала „България“, съобщиха от екипа на Държавна опера – Русе.

Проектът демонстрира приемствеността в творческите среди на българската композиторска школа и нагледно показва какви са тенденциите в търсенията на композиторите от новото поколение на България. „Интересно е, че тези творци от новото поколение, които вече навлизат в своята творческа зрялост, са запазили стремежа да се утвърждават в различни музикални жанрове. С натрупването на творчески и професионален опит те имат утвърден почерк и стават лесно разпознаваеми за българската публика,“, разказват от Русенската опера.

Подборът на концертната програма и идеята за проекта е на Димитър Косев – главен диригент на Държавна опера-Русе. Под неговата палка ще се осъществи и събитието на 24 юни. Солисти са Борислав Йоцов – кларинет, Явор Гайдов – сопран саксофон, Горан Ташев – алт саксофон, Димитър Бакърджиев – тенор саксофон и Атанас Хаджиев – баритон саксофон. Програмата включва произведения на Ангел Заберски – син, Румен Бояджиев – син, Васил Бележков, Георги Стрезов, Минко Ламбов, Георги Андреев и Добромир Кисьов, а също и две световни премиери на симфоничната увертюра „Ледената кралица“ от Румен Бояджиев – син и „Ръченична фантазия“ от Добромир Кисьов.  Концертмайстор  е  Смиляна Лозанова.

Сподели: