Корнелия Нинова в Русе: Срещата изглежда странна, предвид това колко остри бяха отношенията и са между ГЕРБ и “Продължаваме промяната“

Корнелия Нинова в Русе: Срещата изглежда странна, предвид това колко остри бяха отношенията и са между ГЕРБ и “Продължаваме промяната“

„Ние вече казахме, че срещата изглежда странна, предвид това колко остри бяха отношенията и са между ГЕРБ и “Продължаваме промяната“.“ Така лидерът на БСП Корнелия Нинова коментира пред журналисти в Русе предстоящата среща между ГЕРБ и ПП. „Да видим какво ще излезе от нея. Дали това е първа крачка за правителство, дали просто ПР, за да може, ако не се стигне до правителство, да се търси вина в някой друг“, каза още тя.

По думите ѝ от левицата в този момент прилагат по-различен подход: „Обикновено сте чували почти всички депутати да казват “Да чуем хората, говорим от името на хората“ – ние тръгнахме на обиколки из страната. Русе ни е третата област, бяхме в Смолян и Сливен, именно затова – да усетим и да видим хората какво казват“, обясни тя и разкри какви са техните призиви: „Почти навсякъде е едно и също – овладейте цените и ни увеличете доходите. И ето това ще бъде нашето поведение в парламента. Ние вече започнахме разговорите с другите партии за бюджета“, посочи Нинова и разкри част от исканията на БСП – таван на цените, две тарифи за плащане на електроенергията, минимална работна заплата – 850 лв., майчинството да следва минималната заплата. За децата за има безплатни лекарства и учебници и младите до 26 г. да бъдат освободени от плащане на данък върху доходите. „Тоест съсредоточаваме се върху децата, младите и работещите, особено работещите-бедни – 500 000 души работят на минимална работна заплата. За пенсионерите също – преизчисляване на пенсиите“, обобщи тя.

Според Корнелия Нинова в момента в парламента най-важното е да се приеме бюджетът: „Очевидно преговорите за правителство ще се проточат, другите разговори също, но бюджетът е задължителен, спешно трябва да се приеме и то с много силен социален пакет“, категорична е тя.

На въпрос дали е задължително да има правителство, за да има и бюджет, Нинова отговори: „Не е задължително. Вече сме били в такава ситуация миналата година – когато се водеха преговорите, ние държахме третия мандат и го държахме достатъчно дълго, за да може да се приеме бюджетът. Необходимо е разумно мнозинство. Доказали сме го миналата година – направихме бюджет и социално ориентиран, и в подкрепа на икономиката в онези тежки кризисни месеци. Нашият призив е да направим същото и сега“, коментира тя.

Нинова потвърди позицията на БСП, че няма да подкрепят мандат на ГЕРБ, ДПС и “Възраждане“. „Когато отиде при втория – “Продължаваме промяната“, и ако ни поканят, ще се отзовем на разговори. За третия мандат ще разсъждаваме, когато бъде връчен“, обясни лидерът на левицата.

Сподели: