Народният представител Светлана Ангелова и кметът на Община Две могили откриха обновения център на Кацелово

Коронавирусът създаде пречки за развитието на читалищната дейност в Кацелово през тази година

Време за прочитане: < 1 мин.

Кметът на Кметство Кацелово Владимир Витанов запозна днес общинските съветници в Две могили проблемите, които стоят пред него и положението в селото през тази година. Той представи изпълнението на основните дейности, възложени от Закона за местното самоуправление, така и от Общинския план за развитие на съставните села от Общината за подобряване условията на живот на нашите жители. Структурата на отчета следва отделните дейности, които се изпълняват в сферата на обществения живот.

Читалище „Н. Й. Вапцаров – 1902” от основаването си до сега се развива успешно и задоволява най – насъщните културни потребности на населението ни.

Изграденият в селото културен дом разполага със салон, в който има 500 места, гримьорни, огромна сцена, фоайе, музейна сбирка и библиотека за свободен достъп, читалня с богат за времето си библиотечен фонд. За съжаление, поради редица причини, хората които четат книги намаляха драстично и сега се броят на пръстите на едната ръка. Можем само да се надяваме, че в бъдеще младите хора, а и не само те, ще се върнат отново към книгата…

Към читалището има създадена група за автентичен фолклор, която в миналите години вземаше дейно участие във фолклорни фестивали и получаваше престижни награди у нас и в чужбина, но през последните години изявите й доста намаляха поради ред причини. Пандемията „Ковид-19” и последвалата я карантина също бяха една много голяма пречка за това.

Всяка година в средата на август читалището организира Хърцойски събор, който преминава под мотото „Песен от сърце извира, стъпка от душа се ражда”. На сцената се представят много фолклорни състави, които са съхранили традициите и обичаите на хърцоите. Тази година, предвид пандемията, съборът не беше проведен поради наложилите се обстоятелства свързани с карантината.

сн. Архив

Сподели:

Още новини от деня