КОЦ Русе - част от зелена инициатива по повод Месеца за борба с рака на белия дроб

КОЦ Русе – част от зелена инициатива по повод Месеца за борба с рака на белия дроб

Днеc в двора на Комплексен онкологичен център – Русе представители на биофармацевтичната компания АстраЗенека България и лекари от лечебното заведение, засадиха дървета, като част от инициативата „Здравето на природата е твоето здраве“. Тя се провежда по повод Месеца за борба с рака на белия дроб – ноември, и бе подкрепена от озеленителни фирми в града.

Русе е един от градовете, в които фармацевтичната компания засади дървета след Бургас, София и Варна.

Целта е да се обърне внимание на замърсяването на въздуха като един от рисковите фактори за развитие на рак на белия дроб и на необходимостта от опазването на зелените системи на градовете.

В инициативата за залесяването на пространството се включи и управителят на КОЦ – Русе д-р Камен Кожухаров и д-р Катерина Генова началник отделение по медицинска онкология. Представени бяха актуални данни за разпространението и лечението на рака на белия дроб.

Над 2 млн. души ще бъдат диагностицирани с болестта в световен мащаб през 2018, а над 1,8 млн. души ще загинат. От всички онкологични заболявания ракът на белия дроб е най-често срещаната причина за смърт при мъжете и втората при жените. Годишно в Европа 270 000 от диагностицираните със заболяването умират.

В България ракът на белия дроб е най-честото злокачествено заболяване при мъжете и шесто по честота при жените. Официалната статистика показва, че над 70% от пациентите с рак на белия дроб в България се диагностицират в трети и четвърти стадий на заболяването, като прогнозата за 5-годишна преживяемост при тях е под 5%.

Най-честите рискови фактори за рак на бял дроб са активното или пасивното тютюнопушене, хронична обструктивна белодробна болест, замърсяване на въздуха, някои химикали и видове радиация, фамилно предразположение.

Симптомите при рака на белия дроб се срещат предимно при късните стадии на заболяването. Те най-често включват постоянна кашлица, недостиг на въздух, изкашляне на кръв, болка в гръдния кош, рамото или гърба, промени в гласа, дрезгавост, повтарящи се белодробни инфекции (пневмония, бронхит), затруднено преглъщане. Ако ракът се е разпространил извън белия дроб, симптомите са: необяснима загуба на тегло, слабост, умора, болки в кости и стави, необясними счупвания на кости, главоболие, некоординирани движения, тромбози или кървене, нарушение на паметта, подуване на врата. В ранните стадии ракът на белия дроб рядко има забележими симптоми, в следствие на което се диагностицира по-често в късните стадии на заболяването, когато е почти невъзможно да бъде излекуван. Понякога се открива случайно при рентгенова снимка напр. по повод на бронхопневмония. Данните сочат, че 25% от пациентите с рак на белия дроб нямат симптоми.

При част от пациентите се установяват генетични мутации, а когато такива се открият е подходящо прилагането на таргетна терапия, която води до по-добри резултати и по-добро качество на живот от химиотерапията. Затова и генетичните изследвания са важна част от диагностичния процес. Чрез тях могат да се идентифицират точните пациенти, при които персонализираната терапия би била приложима и ефективна. Генетичните тестове показват дали туморът има характеристики, които го правят податлив на лечение. Тези характеристики (биомаркери) могат да бъдат открити в кръвта, телесните течности или тъканите и да позволят идентифицирането на специфични подтипове на заболяването. След като генетичният профил на тумора бъде определен, се създава възможност за назначаването на по-ефективно и подходящо за конкретния пациент лечение, а благодарение на персонализираната терапия пациентите получават надежда за по-дълъг и качествен живот.

Кампанията на АстраЗенека за зелена България бе стартирана през месец септември в Бургас с 30 дръвчета. През октомври компанията засади и алея от 25 сребролистни липи в Борисовата градина в столицата.

Сподели:

Още новини от деня