Красимира Василева сподели своите „Моите срещи с граждани и приятели на Русе“

Красимира Василева сподели своите „Моите срещи с граждани и приятели на Русе“

На 6 юни в Галерия „Библиотека“ при голям интерес премина представянето на новата книга на Красимира Василева – „Моите срещи с граждани и приятели на Русе“. Авторката е позната на русенската общественост като дългогодишен журналист, редактор в отдел „Култура“, зам.-главен, в последствие и главен редактор на в. „Дунавска правда“. Нейна е поетичната книга „Тежък цвят е душата ми“.

В „Моите срещи с граждани и приятели на Русе“ са представени 130 интервюта, творчески портрети и репортажи с хора от различни сфери на живота и в различни обществено-политически обстоятелства в периода от 1975-1997 г., разделени в два дяла „Културният живот на Русе 1975 – 1989“ и „Години на промяна 1990 – 1997“.

Приятели, съмишленици и колеги на авторката дойдоха да я поздравят за идеята и усилията да съхрани спомена за знакови фигури от културния живот на Русе и страната. В емоционалните изказвания на гостите неизменно присъстваше чувството на благодарност за огромния труд при съставянето на книгата. Присъстващите я определиха като своеобразна „културна енциклопедия“, която би послужила на бъдещи изследователи на историята на града. Както сподели Красимира Василева, въпреки напрегнатата работа като редактор във всекидневник, е намирала време да пише, за да остави за поколенията паметта за миналото.

В началото на вечерта авторката получи два поздравителни адреса – от председателя на Общинския съвет Иво Пазарджиев и от Искрен Веселинов – съпредседател на ВМРО. От библиотеката ù беше връчена ВИП читателска карта на посланик на културния институт.

Сподели: