кризисна зимна трапезария червен кръст

Кризисната трапезария на БЧК в Русе помага на бездомни със седмични хранителни пакети

Време за прочитане: < 1 мин.

Кризисната трапезария за бездомни на БЧК в Русе заработи, като предоставя храна на повече от 40 бездомни. Това съобщи директорът на областната червенокръстка организация в крайдунавския град Антоанета Ябанозова.

Заради коронавируса трапезарията, която работи повече от 10 години през зимата, претърпя реорганизация. Преди бездомните получаваха всеки ден през студените месеци топла супа за обяд и напитки, сандвичи за вечеря, а също социални, здравни и психологически консултации. Ползваха и баня.

„Заради пандемията кризисната трапезария не работи по стандартния начин. Бездомните получават седмични хранителни пакети – хляб и консерви. Направена е строга организация и всеки ден идват по списък, за да няма струпване. Предоставяме им също дезинфектанти и маски. Всеки бездомен получава еднократно и топла супа и чай“, обясни Ябанозова.

Тя каза още, че ако някой от бездомните е със симптоми на коронавирус, ще бъде насочван към Регионалната здравна инспекция в Русе. Там ще бъде изследван за инфекцията.

Кризисната трапезария на БЧК ще работи до края на февруари идната година.

Ябанозова коментира, че по данни на БЧК в Русе има около 150 бездомни. Част от тях са скитащи – имат дом, но живеят в много тежки условия.

/Източник – БТА/

Сподели:

Още новини от деня