Крис МакКракън получи тази вечер първата награда от седмото издание на международния конкурс по оперно дирижиране Blue Danube

От 17 до 28 юли в Русе се проведе седмото издание на Международния конкурс по оперно дирижиране Blue Danube. Организатори на проявата са австрийската компания Blue Danube Musik Impresario и Държавна опера- Русе.
Целта на събитието е да се подпомогнат млади музиканти от различни страни, като им се даде шанс за изяви през следващите две години в различни оперни театри и оркестри.
Участниците са 23. Те са от над 10 държави – Франция, Австралия, САЩ, Дания, Мексико, Италия, Великобритания, Израел, Китай и др
Тази година членове на журито са Михаела Силвия Рошка, диригент в Националната опера в Тимишоара, Румъния
Лари Нюланд, оперен и симфоничен диригент в САЩ и Словакия, Ахмед Ел Саеди, музикален директор на Симфоничния оркестър в Кайро, Арон Косцтин, изпълнителен директор на Унгарската опера Клуж – Напока в Румъния.
Председател е Михаела Силвия Рошка.

Съгласно статута на конкурса най-добре представилите се участници получават покана за гастроли в Софийска филхармония, Националния оперен театър в Белград, Държавна опера – Русе, Държавна опера – Стара Загора, Унгарската опера Клуж – Напока, Симфоничния оркестър Сичуан в Шенгду, Китай, Симфоничния оркестър в Кайро, асистент в премиерен оперен спектакъл в Националния моравско-силезийски оперен театър в Острава.
Тази година заглавията, с които се състезават участниците са „Отвличане от сарая“ от Моцарт, „Орфей“ от Джон Робертсън, „Самсон и Далила“ от Камий Сен-Санс и „Мадам Бътерфлай“ от Пучини.
Имената на тримата печеливши диригенти са обявени късно вечерта на 27 юли на импровизиран коктейл в хотела отседнали участниците.
Наградите бяха връчени днес, непосредствено преди началото на операта „Мадам Бътерфлай“ от 19 часа в зала Опера.
1. Награда – Крис МакКракън – Великобритания
2. Награда – Нобуаки Наката – Япония
3. Награда – Хуан Монтоя – Колумбия

Известна още като „Чо-Чо-сан“, операта „Мадам Бътерфлай“ е в 2 действия (3 картини), либретото е на Луиджи Илика и Джузепе Джакоза по драмата на Давид Беласко „Гейша“.
Автор на музиката на „Мадам Бътерфлай“ е италианският композитор Джакомо Антонио Доменико Микеле Секондо Мария Пучини. Или както е познат по света – Джакомо Пучини.
Освен с Бътерфлай, той е известен и обичан и заради оперите си Тоска, Бохеми и Турандот, които също са част от репертоара на Русенска опера.
Режисьор и сценограф е Иван Савов. Участват,Владислава Гарвалова, Ребека Ан Старлин,Мая Владимирова, Георги Султанов, Вълю Тотев, Теодор Петков, Стоян Стоянджов, Пламен Троански, Георги Ганчев, Елиас Моколе, а също оркестър, хор и солисти на Държавна опера- Русе.

Подобни публикации
Сподели:
ЧЕТЕТЕ ВСИЧКИ НОВИНИ В РАЗДЕЛ "НОВИНИ"