Крум Зарков: БСП е за управление с прозрачност и за решения, които ще доведат до по-солидарно общество

Крум Зарков: БСП е за управление с прозрачност и за решения, които ще доведат до по-солидарно общество

Време за прочитане: 3 мин.

Надявам се хората да прочетат залога на изборите и да гласуват масово

През последните 4 години конституционната рамка на страната беше допълнително изкривена

„Една дума е достатъчна за анализа на мандата на Народното събрание – скандал. Непрестанен скандал, непрекъснат скандал от началото до края, с много ясни измерения. Опити за покупка на най-голямото енергоразпределително дружество от неизвестна фирма, регистриране преди няколко седмици, без капитал и история, през хазарта и обвиненията за неизплатени данъци и корупционни схеми. Редуваха се безводия и наводнения. Непрекъснат трус. Прякото последствие от всичко това – нито една реформа, нито една промяна. Не се реши нито един от проблемите, които бяха на дневен ред по време на предизборната кампания през 2017 г. – социалните системи и пенсиите, здравеопазването, околната среда“.

Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ и народен представител от 19-и МИР – Русе Крум Зарков пред БНР.

В качеството си на избран народен представител от област Русе, Зарков припомни, че преди 4 години основен проблем там е бил и продължава да бъде пътят до Велико Търново, със „смъртоносната отсечка“ Русе – Бяла.

„Преди четири години проблем в Русе беше и въздухът и замърсяването – сега продължава да е същият“, продължи социалистът.

„Страшно много изгубено време за България, за съжаление“, смята той.

Зарков направи равносметка за изминалия мандат на Народното събрание, че 28 пъти с основание парламентарната група на левицата е подкрепила вето на президента, наложено по различни законопроекти.

По думите му законодателният ни модел е напълно опорочен: „Всеки, който погледне дистанцирано начина, по който се законотвори – начина, по който влизат поправки, които не са обсъждани; начина, по който се предлагат неща между първо и второ четене без общо с философията на законопроекта; начина, по който се крият разпоредби в преходните и заключителни такива; самият факт, че министър-председателят не се явява в парламента по ключови въпроси, че над 60 въпроса са били връщани от председателството на Народното събрание. Последните 4 години конституционната рамка на страната беше допълнително изкривена. Парламентът, вместо да бъде място за истински дебат, се превърна в един орган, който подпечатваше често противоречащи си решения, които бяха задавани от изпълнителната власт“. Депутатът изтъкна, че изпълнителната власт често се е криела зад отделни депутати, вносители на съответната идея на принципа „проба-грешка“ – ако мине, мине.

По темата за ваксините в България и руската ваксина „Спутник V“ Зарков коментира, че има въпроси, по които сътрудничеството с Русия е неизбежно. Такъв е въпросът за ваксините, тъй като европейските контрагенти не успяват да захранят с достатъчно количество от тези, с които са сключени договори.

„Сигурен съм, че и на Европейско ниво ще бъдат сключени договори между европейски страни и разработената в Русия ваксина, която е доказано ефективна. Не бива да се лишаваме от нито една възможност, става дума за здравето на българските граждани“.

Зарков подчерта, че ваксинационният план на правителството и изпълнението му са били хаотични – създаването на пореден щаб, планове, определяне на групи, след това решение да няма групи, а вместо това – хората да отидат свободно да се ваксинират. И в крайна сметка ваксините са се изчерпали.

„Успехите в управлението на кризата около коронавируса се дължат най-вече на отговорното държание на хората“, смята Зарков. Той посочи още, че не би трябвало мерките да се отпускат или затягат по политически причини, защото те винаги ще срещат одобрение и неодобрение. Зарков смята, че е нужен ясен сценарий, който да бъде обяснен предварително от управляващите, за да няма хаос в управлението на кризата. Неизбежно е да има някои пострадали обществени групи от въведените мерки, но това да бъде в полза добруването на мнозинството.

Относно предстоящите избори, социалистът обърна внимание, че за съжаление гласуването в България винаги е свързано с уплах – за работното място, например. Сега, към „нормалния уплах“, се прибавя и здравето. „Мисля, че хората ще преодолеят страха. Има обществено отхвърляне на модела на управление. Надявам се хората масово да гласуват. България ще бъде изправена пред избора – или правителство около БСП, или около ГЕРБ“, посочи Зарков и акцентира, че при наличие на желание за промяна на този модел, трябва да се намери и разбирателство между формациите, които го отхвърлят, след изборите.

„Ще заложим на това да кажем нашите алтернативи, нашите предложения за промяна. Ние сме за управление с много повече прозрачност и за решения, които ще доведат до по-солидарно общество. Надявам се хората да прочетат залога и да гласуват масово“, заключи Зарков.

Сподели: