Крум Зарков: Не става дума за депутати и зелени сертификати, а за приложението на закона спрямо властта

Крум Зарков: БСП се държа национално отговорно, подкрепяйки това правителство

БСП се държа национално отговорно, подкрепяйки това правителство. Оттук нататък предизвикателствата са много големи и за правителството, и за БСП, заяви народният представител от коалиция „БСП за България“ в 19-и МИР – Русе в интервю за Политически НЕкоректно по БНР.

Имаме специфична мисия – БСП да бъде социален, ляв вектор. Длъжна е да го направи, но ще успее донякъде по силата на обстоятелствата – бяхме четвърта политическа сила на изборите, добави той. Трябва да внимаваме да не отнесем негативите на това участие, тъй като зад съдбата на БСП се крие нещо още по-голямо – съдбата на сериозното представителство на лявата идея в политическия ни живот, смята депутатът.

Освен персоналните промени, които трябва да се направят в ръководството на БСП, тя трябва да покаже, че може много ясно да приоритизира собствената си политика и с това да убеди прагматично настроените Кирил Петков и Асен Василев като водещи фактори в това правителство, че не само идеологията, но и прагматизмът показват, че че в драматично разделеното ни и бедно общество е необходима не само социална, но и подкрепяща изпадналите слоеве политика, отбеляза г-н Зарков.

За 2020 година структурата на доходите в България прави така, че 2/3 от работещите, 2 млн. Души, работят за заплата и общи доходи 1000 лева. От тях 1 милион и 500 хиляди са в рамките на минималната работна заплата. Едва 40 хил. души имат доходи между 5000 и 10 000 лева. С такава структура на доходите на населението, всички тези иначе добре звучащи планове за повишаване на покупкоспособността, разработване на икономиката, а ако искате в политически план – избирателни права – са празни приказки, коментира г-н Зарков.

Спирането на кражбите в България е едва първа стъпка. Системата в България и без крадене е построена така, че концентрира огромна част от богатството на нацията в много малко хора. Такава система е дълбоко антидемократична и осъжда народа ни на страдание, заяви още той.

Аз също подкрепих факта, че Корнелия Нинова ще стане вицепремиер в това правителство, но още тогава си давах сметка, че не могат дълго време да се съвместяват тези позиции. Несъвместимо е един човек да се заеме с двете огромни задачи – вицепремиер по икономическите въпроси и съответно министър в това правителство от една страна, и човекът, който трябва да вдигне БСП, която е в много тежка криза, от друга, сподели кандидатът за председател на БСП. Второ, БСП едновременно поддържайки това мнозинство и правителство, трябва много ясно да се заеме със собствените си проблеми по друга писта – чукащите на вратата местни избори. Тези избори ще бъдат съдбоносни за БСП, смята народният представител.

На 22 януари това трябва да се констатира оставката на Корнелия Нинова и да се отвори процедурата за пряк избор. Нужна е съдържателна и спокойна кампания, в кото да се обсъдят проблемите – не само как се стигна дотук, но и каква трябва да бъде БСП оттук нататък – в личностен, електорален, идеен план – след което социалистите да се произнесат на пряк избор, изрази позицията си пред радиото кандидатът за председател.

Според него, БСП е голяма и сложна политическа сила, в нея има всякакви хора. Както във всяка една организация, за всеки един от тях има неща, които може да прави добре и такива, които не може. Един председател трябва да успее да организира този процес така, че всички тези хора да могат да реализират своите плюсове. Това е сложен процес, който изисква диалог, а не административно-команден подход.

Необходим е силен ляв завой, който да предефинира приоритетите на БСП. Един от тях е доходите, свързани с големия въпрос за неравенствата. БСП трябва да влезе ребром в големите въпроси на 21 век, свързани с преразпределение на богатства и с това кой ще плати цената не неизбежните трансформации – капитала, най-общо казано, или трудещите си, счита Крум Зарков.

🔈Цялото интервю може да чуете тук: https://bnr.bg/horizont/post/101583082/krum-zarkov

Сподели: