Крум Зарков: В България има политическа криза, освен здравната и санитарна

Крум Зарков: В България има политическа криза, освен здравната и санитарна

В Европа очакват да видят смели реформи в сектора на екологосъобразното развитие, правосъдната система, на начина на разходване на европейски средства

„Големият проблем е, че както в Европа има здравна и санитарна криза, в България има още една – политическа криза. Тази политическа криза, изразяваща се в ниско доверие на правителството, го принуждава да се плаши да взема решения. А когато се реши, да ги обезпечава с щабове, съвети, което в крайна сметка ги прави слабо ефективни, за съжаление“, така разобличи действията на правителството депутатът от БСП в 19-и МИР – Русе Крум Зарков по БНТ.

Той обърна внимание, че днес е била предоставена още информация за закупуването на ваксини и то по време на заседание на парламентарната здравна комисия.

„Решението, което се предлага на Народното събрание е да одобри някои действия на правителството“, посочи Зарков и резонно попита: „Защо обаче им е на управляващите да вкарват тази тема в парламента? Още едно показателно действие за цялостния им проблем при управлението на тази криза“.

Зарков припомни, че левицата е настоявала да се приложи национален план за пандемия, който съществува от няколко години и е бил актуализиран през 2017 г. По думите му той е щял да предотврати хаотичното движение напред-назад, което допълнително изнервя и плаши хората.

„От самото начало настоявахме за предвидимост. През март месец настоявахме да има закон. След това заговорихме и за този план. Сега на дневен ред е планът за ваксинация. Какво ще се прави с тях, как ще се администрират те, е големият въпрос. Чухме, че ще има и национален план за ваксинация. Именно заради този план, доколкото разбирам, ще бъде създаден нов координационен съвет. Оставям на страна, че ние сигурно сме единствената страна, която първо купува ваксините, а после решава какво да прави с тях. Когато знаете какво и за какво ще ви е нужно, тогава го купувате. Такъв план трябва да бъде изготвен, хората да бъдат спокойни, че тези ваксини ще бъдат поставени доброволно и безплатно“, коментира още Зарков.

По повод искането на левицата за изслушване на премиера Борисов в пленарна зала, депутатът коментира: „Проблемът с ВиК сектора е много сериозен. Имахме възможност да го обсъждаме по време на кризата в Перник, но тогава стана ясно, че областни градове губят по 90 процента от водата си. Не сме виждали министър-председателя в парламента отдавна. Влиза един министър, изведнъж, и започва да обяснява на депутатите и на народа, че един областен град като Бургас ще останат без вода след няколко месеца. Обяснява също така, че правителството знае от много време, но нищо не прави. Минути след това идват други министри, които обясняват, че първият ги говори тези неща, защото скоро е изкарал ковид. Министър-председателят го няма, но вика един от тях след време и казва, че кризата е решена. Дни по-късно обявяват, че ще правят извънредно положение – и сега пак е решена кризата. Нито една криза не може да бъде решена по този начин“, контрира Зарков. Той изясни, че именно това е причината за сезирането на прокуратурата за водната криза от страна на БСП.

„Проблемът на ВиК сектора в България не се решава с кризисни мерки – изисква дълбоки и дългосрочни реформи. А не да се запуши една дупка, да се прокара една тръба“, разкритикува още Зарков. 

По темата за Бюджет 2021 той коментира, че бюджетът се характеризира с харчене, с което прозират предизборни цели. Той подчерта, че вчера са излезли становища на работодателски организации, които констатират, че „рогът на изобилието“ ще се излее именно през февруари-март.

За това, че от левицата са предложили цялостен алтернативен бюджет с нов начин на приходната част и нова философия при изразходването й, припомни депутатът.

„Което и да е следващото правителство, най-вероятно ще се наложи да бъде ревизиран сега приетият бюджет. „Той беше предприет в една обстановка, която рязко се измени. Дори локдаунът не беше предвиден, когато се изготвяше бюджетът. Всички нови мерки и компенсации не са заложени в настоящия бюджет“, припомни Зарков.

По отношение на средствата, които се очакват от Европа в следващия период, Зарков заяви, че в момента в Европа се развива и се работи върху безпрецедентен пакет от помощи. „За да се възползваме от европейската солидарност е необходимо изготвянето на Национален план, който беше представен от правителството“.  По мнението на Зарков обаче планът е срещнал много критика.

„В Европа виждат и възможност да форсират определени процеси на реформи и да ги обезпечат. Те очакват да видят силни и смели реформи в сектора на екологосъобразното развитие, правосъдната система, на начина, по който разходваме европейските средства“, допълни Зарков. 

Крум Зарков коментира и доброволческата инициатива на левицата, като разкри, че той също участва в нея, заедно с още над 30 човека от БСП.

По повод удължаването на срока от страна на ЦИК за оферти за машините за гласуване, Зарков не спести позиция: „Изборният кодекс беше направен така, че да стане възможно най-трудно въвеждането на машини. Ако се случи така, че няма кой да ги изпълнява, за съжаление всичко, което сме казали, ще се окаже вярно.“

Сподели: