Крум Зарков: Пандемията осветли по брутален начин липсата на реформи и пропуснатото време от това управление

Крум Зарков: Пандемията осветли по брутален начин липсата на реформи и пропуснатото време от това управление

„Пандемията естествено е голямо изпитание пред България, но не пандемията е виновна за рушенето на институциите. Не е пандемията виновна за систематичното погазване на всеки авторитет в България. Не е пандемията виновна, че благородната професия на учителите се извършва от хора в зряла възраст. Не е пандемията е виновна, че медицинските сестри в яслата, където ходи дъщеря ми, са също пенсионери – вършат своята работа със същата себеотдаденост, но го правят, защото пенсията не им стига и защото няма други, които да дойдат. Пандемията, с всичките си предизвикателства, осветли по брутален начин липсата на реформи и пропуснатите най-малко четири години от това управление“. Това каза заместник-председателят на Парламентарната група на „БСП за България“ и народен представител от 19-и МИР – Русе Крум Зарков в предаването „Панорама“ по БНТ.

Спирайки се на обсъждането в парламента на изборни правила, депутатът от левицата коментира: „Днес се обсъждаха изборни правила, които трябваше да направят две неща  – да кажат на здравите избиратели как да гласуват и как ще гласуват карантинираните. На тези два въпроса днес в парламента на първо четене не получихме отговори“.

Зарков акцентира, че проблемът с изборните правила не се е появил едва покрай пандемията. „В този мандат това е дванадесетия път, в който се разглежда Изборния кодекс. Проблеми, които стоят пред изборния процес и които пораждат недоверие от години, не бяха решени нито веднъж от тези дванадесет пъти“, разкри той. Социалистът посочи един от тези неразрешени въпроси, които БСП поставя вече няколко пъти – избирателните списъци. Той даде пример с  последните парламентарни избори през 2017 г., когато НСИ е преброил около 5,8 млн. души в България имащи право на глас, а в избирателните списъци е имало 6,8 млн. имена.

„Предложението ни за въвеждане на видеонаблюдение след края на изборния ден, когато започва броенето на бюлетините и попълването на протоколите, ще доведе до по-голяма прозрачност и по-голямо доверие в процеса. Това е и една от темите, която срещна голям консенсус сред всички опозиционни политически сили, включително и тези, които участваха на консултациите при президента“, каза още Крум Зарков.

По повод начина, по който ще се извърши това видеонаблюдение, Зарков обясни: „Повечето избори в България се провеждат в училищни стаи, които са оборудвани с камери. Става дума да се даде разрешение тези камери да бъдат използване за онлайн предаване. Всеки български гражданин ще може да гледа на живо какво се случва във всяка изборна секция“.

Като най-голямото предизвикателство пред БСП на тези избори Зарков определи представянето на програма, която да убеди голяма част от хората да гласуват за нея.

„Гледайки последните социологически сондажи, има две реалистични възможности за следващо правителство – коалиция и управление около ГЕРБ и коалиция и управление около БСП. Това е изборът на тези парламентарни избори и нашата цел е да убедим хората да ни дадат доверие да съставим правителство“, отбеляза Крум Зарков.

Сподели: