Крум Зарков: Отказът на ВСС да вземе отношение по отстраняването на Гешев е срамен

Крум Зарков: Парламентарната група на „БСП за България“ е привърженик на пропорционалната система

Уважаеми дами и господа народни представители,

Може би няма да е зле да спрем с взаимните обиди и надлъгванията и да погледнем това, което ни се предлага наистина.

Вземам думата по две причини.

Парламентарната група на „БСП за България“ е привърженик на пропорционалната система; мажоритарната система не е подходяща за България по много причини, които сме обсъждали тук.

Това заяви народният представител от коалиция „БСП за България“ в 19-и МИР – Русе Крум Зарков по време на дебатите за промените в Изборния кодекс тази вечер.

Първо – да напишете в този закон, че пропорционалната изборна система се прилага до първите редовни избори е нонсенс, защото този закон се прилага и тя е пропорционална изборна система до първите редовни избори. Друго е по-важно, и това е към ГЕРБ – през последните часове вие отправихте хиляди обвинения, че някой се опитва да саботира изборите, едва ли не да осъществи преврат, за да може някой друг да управлява. За един дребен детайл и технически неща ни обяснявахте дали е възможно. Питам ви сега, когато казахте да падне думата „редовни“, което ще значи, че пропорционалната система няма да се прилага за изборите, които може би са след няколко седмици – това не е ли взривяване на изборната система, тъй като много добре знаете, че това не е възможно да се случи, коментира депутатът.

Това е надлъгване, надиграване, саботаж, срамота – и въобще не ви прави чест. Надигравайте се някъде другаде и с нещо друго, защото България се намира в политическа криза, която може да бъде решена само с честни избори. Ако се опитвате да задълбаете тази криза, за да прикриете проваленото си управление, това просто не е достойно, подчерта в изказването си от трибуната той.

Сподели: