Кръгла маса за модернизацията на музеите ще се проведе в Русе

Модернизация, мобилност и събитиен мениджмънт като инструменти за подобряване на работата на музеите у нас и за привличане на младата аудитория. Темата ще бъде във фокуса на кръгла маса, част от поредното издание на Панаира на музейните изложби в Русе.

Тридневното събитие, организирано с партньорството на Регионален център-София, ЮНЕСКО, събира културни експерти в областта на музейната дейност от цялата страна и Европа.

„Вярвам, че именно модернизацията е пътят към ефективното споделяне на културното наследство между и вътре в държавите. Създаването на електронни платформи и цялостната дигитализация, обученията на работещите в музеите, подпомагането на комуникацията между отделните културни средища чрез мобилни експозиции са само част от идеите, които споделяме и подкрепяме”, казва д-р Ирена Тодорова, изпълнителен директор на Регионален център-София, ЮНЕСКО.

Д-р Тодорова е сред членовете на журито, което ще връчи Наградите за временни изложби през 2018 г. в рамките на музейния форум в Града на свободния дух.

„Нашият център отговаря за опазването и популяризирането на нематериалното културно наследство в 16 държави в Югоизточна Европа, което ни позволява да опознаваме опита на различните държави и да споделяме работещите практики. Вече имаме успешния модел на словенския етнографски музей, чиято мобилна изложба на нематериално културно наследство пожъна изключителен успех. Затова и партньорството с музеите у нас като ключови носители на това богатство е приоритет за Центъра. Смятаме, че те трябва да бъдат по-близо до аудиторията и особено до младите хора”, казва Тодорова.
Според нея, посещенията на музеи са най-интензивни в ученическа възраст, което допълнително утвърждава необходимостта от дигитализация и атрактивно представяне на експозициите.

„Интересът на младите трябва да бъде привлечен и задържан със съвременни похвати. Световната практика ни дава редица продуктивни идеи – дигитализация и мултимедийно представяне на експозициите, мобилност и гастрол на изложби в различни точки на света, организиране на интересни тематични събития. Смятам, че дискусията в рамките на Панаира на музейните изложби ще бъде ползотворна за културния обмен у нас”, допълва Тодорова.

Панаирът на музейните изложби се провежда между 24 и 26 октомври в дунавския град. Организатори са Министерството на културата, Регионален исторически музей – Русе и Община Русе. Регионален център-София, ЮНЕСКО, партньор на събитието е и Асоциация на клубовете Приятели на музея.

Сред основните акценти в програмата са както мултимедийни презентации и дискусии по темата за мобилността и наследството, така и темите за съвременното изкуство, за приноса на културните политики към развитието на градовете, етнографски изложби, представяне на книги, документални филми.
Сред имената на лекторите и участниците се открояват д-р Маргарита Каишева, Interpret Europe – Европейска асоциация за интерпретация на наследството, Ренета Рошкева, Регионален исторически музей – Русе, Борис Хаджийски, Председател на Сдружение „Български музеи“, д-р Од Ле Гуенек, Университет Хериот-Уот, Единбург, Обединено кралство Великобритания, д-р Ивелина Кючукова, Национален дворец на културата.

Регионалния център-София, UNESCO е създаден през 2011 г. като един от седемте центъра в света от този тип. Съучредители на Регионалния Център са Министерството на културата на Република България, Министерство на външните работи на Република България и Българската академия на науките.
Обхват: Албания, Армения, Бивша югославска република Македония, Босна и Херцеговина, България, Грузия, Гърция, Кипър, Молдова, Румъния, Словения, Сърбия, Турция, Хърватия, Черна гора и Украйна.

Мисия на Регионалния център:
 Насърчаване на активното сътрудничеството в областта на нематериалното културно наследство на национално, регионално и международно ниво;
 Иницииране и осъществяване на инициативи за опазване и популяризиране на нематериалното културно наследство на страните от Югоизточна Европа, посредством обучения, споделяне на добри практики и др.

Сподели:

Още новини от деня